A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.
Az idei döntős torták a következők:
Hunyadi krónikája – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
Tétényi áfonyás mandula – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda – Komárom)
Fenséges fügés manna – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
Mákvirág – Szívós Zita és Poór István (Major Cukrászda – Budapest)
CURIOSITAS – Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
Szegedi Boszorkány – Gyuris László és Reisinger Ferenc (A Cappella Cukrászda – Szeged)
A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére, a térség jellegzetes alapanyagaiból, hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró felhasználásával.
A Magyarország Tortája verseny menete: a szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal együttműködve a „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny kiírása is megjelent az Alapítvány honlapján, hamarosan az Ipartestület honlapján is elérhető lesz, várjuk a nevezéseket.
Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.