Ahogy azt a rajongók milliói pontosan tudják, a Sötét zsaruk (Man is Black, röviden MIB) egy titkos kormányügynökség, ami a világunkba érkező földönkívüliekkel való kapcsolattartásért felel.

Ügynökei figyelik és ellenőrzik az űrlények földi tevékenységét, megvédik a bolygó mit sem sejtő lakóit, és irányítják a bevándorlás folyamatát. Bevetéseik során elképesztő csúcstechnikát használnak, és legfontosabb eszközük egy neutralizáló nevű kütyü, amely felvillanó fényével kitörli mindazok emlékezetét, akik kapcsolatba kerültek az idegenekkel, vagy szemtanúi voltak a sötét zsaruk valamelyik akciójának.

A sorozat legújabb darabja, a MIB: Sötét zsaruk a föld körül (MIB: International) új elemekkel bővíti a jól ismert mitológiát. „A sztori a korábbi részek által megrajzolt világban játszódik, de kilép New Yorkból – magyarázza Walter F. Parkes producer. – Nemzetközi vizekre hajózunk, és új szereplők lépnek be a történetbe; a legfontosabb közülük M, egy frissen verbuvált női ügynök, aki azonnal a mélyvízbe kerül, és a szervezet legveszélyesebb küldetésére indul.”

M, akit a Thor-filmek tüzes Valkűrje, Tessa Tompson alakít, gyerekkorában kapcsolatba került az űrlényekkel, de megúszta az emlékezettörlő vakuvillanást, és azóta is a sötét ruhás zsaruk titkát nyomozza. Kitartó munkával eljut a szervezet New York-i főhadiszállására, ahol elszántságával olyan mély benyomást gyakorol az Emma Thompson által megformált O ügynökre, hogy végül felveszik az ügynökség soraiba.

M villámgyorsan halad fölfelé a ranglétrán, és hamarosan H partnere lesz. Ez különleges megtiszteltetés, mert H ügynök a MIB élő legendája, aki egyszer már megmentette a világot. Az újsütetű páros első feladata egy űrbéli előkelőség, Vungus fogadása.
Vungus H ügynök régi barátja, és minden évben felkeresi a Földet, hogy egy bizonyos éjszakai mulatóban hatalmasat partizzon. A legújabb csapatás azonban nem várt fordulatot vesz: a magas rangú jövevényt megölik, és H-ék rájönnek, hogy Vungus egy olyan űrfegyvert hozott magával, amivel egy egész galaxist meg lehet semmisíteni. Erre fáj a foga a gyilkosságért felelős agresszív és akrobatikus űrlényeknek, akik az ügynökség egyik tagjától tudták meg, hol csaphatnak le Vungusra. H és M az orrgyilkosok és az ügynökségnél dolgozó tégla nyomába erednek, és az üldözés során bejárják a fél világot.
Chris Hemsworth alakítja H ügynököt, az ügynökség sztárját. Évekkel korábban H és nagy T (Liam Neeson) megmentették a Földet egy űrbéli támadástól és H-val azóta nagyon elszaladt a ló. „Mindenkinél jobbnak hiszi magát – magyarázza Hemsworth –, magasról tesz az előírásokra és a papírmunkára, amivel persze rengeteg feszültséget okoz a MIB londoni irodájában. Épp ideje, hogy valaki helyre tegye.”

„Chris tökéletes választás volt a szerepre – mondja a színészről Laurie MacDonald producer. – Karizmatikus, jóképű és páratlan tehetsége van a komédiázáshoz.”
„M és H olyanok, mint a tűz és a víz, vagy a jin és a jang – fejtegeti Hemsworth partnere, Tessa Thompson. – Tökéletes ellentétei egymásnak, és tökéletesen kiegészítik egymást.”
M először hatévesen tűnik fel a történetben, amikor a családja űrlényekkel találkozik, és ő a szüleivel ellentétben ravaszul elkerüli, hogy a fekete öltönyösök kitöröljék a memóriáját. Ő az egyetlen ember a Földön a MIB ügynökein kívül, aki pontosan tudja, hogy idegenek léteznek, és egész életében azt a titokzatos szervezetet kutatja, amivel gyerekkorában összeakadt.”

„Épp fordítva lesz ügynök, mint Will Smith az első filmben – magyarázza a színésznő. – Nem őt keresik meg, hanem ő megy házhoz. Húsz évébe telik, mire megtalálja a világegyetem legtitkosabb ügynökségét, és minden vágya, hogy magára ölthesse az ikonikus fekete öltönyt.”

„Tessából elementáris erő és vadság sugárzik – mondja Perkes. – Nem véletlenül volt a Thor: Ragnarökben olyan kiváló Valkűr, és most M-ként is ugyanezt az elsöprő lendületet hozza.”

A New York-i MIB-et vezető O ügynököt – aki a Men in Black – Sötét zsaruk 3. (Men in Black 3.) után ismét Emma Thompson alakít –, meggyőzi Molly eltökéltsége, és végül alkalmazza a lányt. Molly, vagyis most már M ügynök Londonba kerül, nagy T védőszárnyai alá, majd csatlakozik a legendás H-hoz, és az ügynökségbe beépült tégla felkutatására indulnak. Nagy T, akivel korábban H megmentette a Földet, már visszavonulásra készül, de nyugdíjba vonulása előtt még meg akarja tisztítani a szervezetet a belső ellenségtől.
Liam Neesont az utóbbi időben főleg akcióhősként láthattuk, nagy T szerepében azonban komédiásként is brillírozik.

„Már kiválasztottuk Chris Hemsworthöt az egyik főszerepre – avat be E. Bennett Walsh executive producer –, és hozzá kerestünk partnert, így esett a választásunk Liamre.”
„Nagy T igazi apafigura H számára – magyarázza Hemsworth. – Egyszerre barát és tanítómester, szóval igen szoros a kapcsolatuk.”

A gyilkosságot követően H és M a pusztító fegyver nyomába ered, és a kutatás első állomása a marrákesi (marrakesh-i) bazár, ahol egy aprócska űrlény csatlakozik hozzájuk. Gyalognak hívják: a csöppnyi idegen ugyanis egy olyan civilizációból származik, amelynek tagjai sakkfigurákként azonosítják magukat, és a teljes népesség egy sakktáblán él. „Gyalog egyetlen feladata, hogy védje a Királynőt – magyarázza Kumail Nanjiani, aki az arcjátékát, és a film eredeti változatában a hangját kölcsönzi a CG figurának. – De amikor az orrgyilkosok kiirtják a népét, egyedül marad, és már nincs kit védelmeznie.”

Az elárvult, parányi űrlény végül új, nemes életcélt talál magának: M ügynök védelmezőjéül szegődik, és levakarhatatlanul követi mindenhová úrnőjét. „Életében először hagyja el a régiségboltot, ahol a sakktáblán éldegélt – meséli Nanjiani –, és olyan élményekben lesz része, amelyekről nem is álmodott.”

„Gyalog elképesztően vicces figura – folytatja a színész. – Egyszerre ártatlan és agyafúrt, cinikus és rajongó, érzelmileg egy kisgyerek, szellemileg viszont hihetetlenül érett. Ráadásul van egy kardja is, amit nem fél használni!”
H rájön, hogy a fegyver visszaszerzéséhez meg kell látogatnia régi szerelmét, Rizát (Rebecca Ferguson), aki fegyverkereskedő, és saját egzotikus szigetén él. Riza elbűvölően szép és gazdag… és mellesleg van egy harmadik keze, tudniillik szintén földönkívüli. Még nagyobb gond, hogy a lelkiismeretnek viszont teljességgel híján van, és életveszélyes portékáit annak adja el, aki a legtöbbet fizeti.

„Nem nevezném egyértelműen szörnyetegnek – jellemzi a figurát Ferguson, akit Ilsa szerepében láthattunk a két legutóbbi Mission: Impossible filmben –, de kétségtelenül van benne egy adag a gonosz boszorkából.”

H és M igazi ellensége azonban nem a gyönyörű, háromkezű Riza, hanem a kecses mozgású bérgyilkos ikerpár, akit két híres táncos és koreográfus, Laurent Bourgeois és Larry Bourgeois alakít. Ők a valóságban is ikrek, „Les Twins” néven futó YouTube-videóiknak sokmilliós rajongótábora van világszerte, és egyebek közt Beyoncé, illetve Jay-Z klipjeiben is szerepeltek már.

A filmet rendező F. Gary Gray ötlete volt, hogy a Bourgeoisékat felkérjék a szerepre. „Gary bejött az irodámba, és megmutatott egy videót két különleges táncosról – meséli Parkes. – A video címe ‘Rug Dealers’ volt, és a táncosok olyan elképesztően mozogtak rajta, hogy digitális trükknek véltem az egészet. De kiderült, hogy mindent ők csinálnak!”

„A forgatáson leesett állal bámultuk őket – emlékezik Hemsworth. – Hihetetlen volt az a biztonság, ahogy együtt mozogtak. Az ikrekről azt szokták mondani, hogy befejezik egymás gondolatait: hát ők a tánc nyelvén csinálták meg ugyanazt.”
A Bourgeios-testvérek sikerekben gazdag pályafutásában a film újabb csúcspontot jelent. „Imádjuk a Sötét zsaruk-mozikat – lelkendezik Laurent –, és csodálatos érzés volt, hogy a filmtörténet egyik legviccesebb sorozatának részesei lehetünk.”
Valamivel emberszabásúbb figura a magas rangú londoni MIB ügynök, C: őt Rafe Spall alakítja, akit egyebek között a Jurassic World: Bukott birodalom (Jurassic World: Fallen Kingdom) és a Haláli hullák hajnalában (Shaun of the Dead) láthattunk. C ügynök igazi törtető, halálosan féltékeny H-ra, és mindent megtesz, hogy megkeserítse az életét.

Visszatér a filmben a korábbi részek jó néhány vicces űrlénye, és természetesen újfajta, elképesztően bizarr teremtményekkel is találkozhatunk, vagyis a sorozat rajongói e tekintetben sem fognak csalódni.

2021.12.07. 10:26

Megválasztottátok a legjobb Rádió 1-es DJ-t!

2021.12.08. 16:00

Foci Eb, olimpia és koronavírus a hazai Google-keresések élén

2021.12.08. 14:00

Újabb kanadai zenész bojkottálja a Grammy-t

2021.12.08. 12:00

Adele, Lil Nas X és Olivia Rodrigo is díjat kapott a People's Choise Awards gálán

2021.12.08. 10:00

Új dallal és fontos bejelentéssel jelentkezett Purple Disco Machine

2021.12.08. 08:00

Ilyen a futball világválogatott az IFFHS összeállításában

2021.12.07. 15:30

Tiësto is zenél jövőre a Campus Fesztiválon

2021.12.07. 13:00

Váratlan konkurenciája akadt Adele-nak a brit slágerlista élén

2021.12.07. 10:00

Ők az év előadói a Billboard szerint

2021.12.07. 08:00

Így szól a Daddy Cool 2021-ben

További hírek

Balázsék

Kiss Márti

Regán Lili

Bréda Bia

JOERJUNIOR

Dante

Abstrct

Virus

Antonyo

Sikztah

Györke Attila

Juhász Gergely

Cooky

Király Tamás

Lotfi Begi

Disco's Hit

Metzker Viktória

Jauri

Purebeat

Yamina

Adam Ajkay

Nigel Stately

Newik

Willcox

Andro

Tommyboy

Stadiumx

Bricklake

Loving Arms

Frekvenciatérkép

Budapest 89.5
Abádszalók 89.2
Baja 94.3
Békéscsaba 104.0
Debrecen 95.0
Derecske 94.7
Dunaföldvár 106.5
Eger 101.3
Fonyód 101.3
Gyöngyös 101.7
Győr 103.1
Hajdúböszörmény 98.9
Hajdúnánás 93.3
Hajdúszoboszló 100.6
Heves 93.7
Kaposvár 99.9
Kazincbarcika 88.8
Keszthely 99.4
Kiskunfélegyháza 91.1
Kiskunmajsa 88.2
Komló 99.4
Miskolc 96.3
Mohács 93.8
Nagykanizsa 95.6
Nyíregyháza 91.1
Paks 107.5
Pécs 90.6
Salgótarján 100.4
Siófok 92.6
Sopron 94.1
Szeged 87.9
Szekszárd 91.1
Szolnok 90.4
Szombathely 97.7
Tiszafüred 88.7
Velence 89.5
Veszprém 90.6
Villány 100.9
Zalaegerszeg 95.8
 • Budapest 89.5 MHz
 • Abádszalók 89.2 MHz
 • Baja 94.3 MHz
 • Békéscsaba 104.0 MHz
 • Debrecen 95.0 MHz
 • Derecske 94.7 MHz
 • Dunaföldvár 106.5 MHz
 • Eger 101.3 MHz
 • Fonyód 101.3 MHz
 • Gyöngyös 101.7 MHz
 • Győr 103.1 MHz
 • Hajdúböszörmény 98.9 MHz
 • Hajdúnánás 93.3 MHz
 • Hajdúszoboszló 100.6 MHz
 • Hatvan 89.5 MHz
 • Heves 93.7 MHz
 • Kaposvár 99.9 MHz
 • Kazincbarcika 88.8 MHz
 • Keszthely 99.4 MHz
 • Kiskunfélegyháza 91.1 MHz
 • Kiskunmajsa 88.2 MHz
 • Komló 99.4 MHz
 • Miskolc 96.3 MHz
 • Mohács 93.8 MHz
 • Nagykanizsa 95.6 MHz
 • Nyíregyháza 91.1 MHz
 • Paks 107.5 MHz
 • Pécs 90.6 MHz
 • Salgótarján 100.4 MHz
 • Siófok 92.6 MHz
 • Sopron 94.1 MHz
 • Szeged 87.9 MHz
 • Szekszárd 91.1 MHz
 • Szolnok 90.4 MHz
 • Szombathely 97.7 MHz
 • Tiszafüred 88.7 MHz
 • Veszprém 90.6 MHz
 • Villány 100.9 MHz
 • Zalaegerszeg 95.8 MHz
Rádió 1

Most szól:

 • Következő