13 éve nincsen velünk Amy Winehouse

2024.07.23. - 10:00

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2011. július 23-án a fantasztikus tehetségű Amy Winehouse-t holtan találták Londonhoz közeli otthonában. Mindössze 27 éves volt.

13 éve nincsen velünk Amy Winehouse

A különleges hangú énekesnő nevét 2006-ban ismerte meg a világ, amikor piacra dobta Back to Black című második nagylemezét, amin olyan slágerek kaptak helyet, mint a Rehab, a You Know I’m No Good vagy a ma már szinte klasszikusnak számító korong címadó tétele. Az album végül a 2007-es év legkelendőbb albuma lett az Egyesült Királyságban, a következő évben pedig öt Grammy-díjjal jutalmazták.
Winehouse zenei-és énekstílusa, valamint előadásmódja számos követőt inspirált, köztük olyan szintén brit sztárokat, mint Adele vagy Duffy, akikkel együtt rendkívül fontos szerepe volt abban, hogy a 2000-es évek második felében ismét Nagy-Britannia váljon a világ egyik legfontosabb könnyűzenei központjává. Ugyanakkor Amy szakmai sikereit mindvégig beárnyékolták magánéleti problémái, melyek súlyos drogfüggőségéhez, alkoholizmusához és végül tragikusan korai halálához vezettek.

Az énekesnő szenvedélybetegségei azonban nem voltak új keletűek, hiszen már a 2003-ban boltokba került Frank című debütáló albumának megjelenése idején is sok esetben túlságosan ittas állapotban volt ahhoz, hogy koncertjein vagy TV-s fellépésein színpadra álljon. Ehhez nagyban hozzájárult a párjával, Blake Fielder-Civillel való viharos, se veled, se nélküled kapcsolata, majd a férfival való fájdalmas szakítása, amely végül a Back to Black című, hatalmas sikerű nagylemez dalainak témáit is szolgáltatta.

2007-ben, már szupersztárként kórházba került, miután egy vadul átmulatott éjszaka után alkohol, kokain, heroin, ecstasy és ketamin keverékével adagolta túl magát, és csak a szerencsének volt köszönhető, hogy egyáltalán életben maradt. A következő évben végül a közvélemény és környezete hatására elvonókúrára ment, miután egy bulvár magazin egy olyan videót közölt le róla, amelyen meglehetősen ijesztő állapotban éppen crack kokaint szívott. A függőségével való küzdelem azonban sosem járt teljes sikerrel, hiszen végül mindig visszaesett, hogy aztán még nagyobb erővel folytassa önpusztító életmódját.

Így történt ez azon a végzetes júliusi délutánon, pontosabban az azt megelőző napokon is, ugyanis noha állítólag akkor már egy hónapja nem élt drogokkal és egy kortyot sem ivott, végül újból az italhoz nyúlt, utolsó óráiban pedig olyan hatalmas mennyiségű vodkát fogyasztott, amivel szinte sokkolta az attól már elszokóban levő szervezetét. Ez a két üveg alkohol pedig sajnos halálos dózisnak bizonyult, ugyanis ez a mennyiség hirtelen szívmegállást idézett elő nála, a másnap őt felfedező testőre által kihívott orvosok pedig már csak a halál beálltát tudták megállapítani nála.

A tündöklően tehetséges, ám fájdalmasan tragikus sorsú énekesnő tehát sajnos sosem tudott megküzdeni démonjaival és halálával végül ő is annak a bizonyos „27-esek klubjának” képzeletbeli tagja lett, amely olyan hozzá hasonlóan megrendítően fiatalon elhunyt pop-rock sztárokat vonultatott fel az évek során, mint Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison vagy Kurt Cobain.

Fotó: Mark Holloway/Redferns/Getty Images