31 éves az első weboldal

2022.08.06. - 08:00
1991. augusztus 6-án vált elérhetővé a mai weboldalak őse, az első ismert World Wide Web oldal, amelyet eredetileg a világ különbőző pontjain dolgozó magkutatók munkáját volt hivatott segíteni. Két évvel később azonban a világháló mindenki számára szabad és ingyenes lett.
31 éves az első weboldal

Sir Tim Berners-Lee Genfben fejlesztette ki az világ első webböngésző programját. A CERN magkutató központban létrehozott oldalt ma már hiába keressük az eredeti webcímen, ami http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html volt. De a weboldalak ősatyja, azért nem tűnt el az internet süllyesztőjében, a http://www.w3.org/History/19921103-hypertext/hypertext/WWW/News/9201.html linken ma is böngészhető.

A CERN eredeti célja a különböző intézményekben világszerte dolgozó kutatók közötti automatizált információmegosztás volt. Az alapötlet egy globális információs hálózat létrehozása volt a számítógépek, a számítógépes hálózat és a hipertext képességeinek ötvözésével.

Miután a kutatóközpont úgy döntött, hogy 1993. áprilisában a világhálót mindenki számára elérhetővé teszi,  elindult az első magyarországi WWW-szerver is, a www.fsz.bme.hu.

Forrás: wikwpedia, ezenanapon.hu