49 éves a brit sztárszakács - Isten éltesse Jamie Olivert

2024.05.27. - 08:00

1975. május 27-én született Jamie Oliver, brit sztárszakács.

49 éves a brit sztárszakács - Isten éltesse Jamie Olivert

Jamie 16 évesen végezte el a Westminster Catering College-ot, majd néhány évet a híres londoni szakács, Gennaro Contaldo mellett tölthetett, akit kulináris mentorának tekintett.

Első munkáját a Antonio Carluccio’s Neal’s Yard étteremben kapta, ahol a tésztákat készítette – itt találkozott későbbi mentorával és máig jó barátjával, Gennaro Contaldoval is. Ezután a Fulhamban, The River Café sous chef-je lett.  1996-ban The River Caféban készült az a dokumentu film,  melynek címe Christmas at the River Café volt. Ekkor fedezte fel Jamie Olivert a BBC televíziós producere.

Első sorozata a BBC Naked chef (A  meztelen szakács) volt, amely 1998 és 1999 között futott. A cím az általa elkészített “lemeztelenített” ételek egyszerűségére utal, és semmi köze sincs a meztelenséghez. A műsor ihlette Oliver első – és rendkívül sikeres szakácskönyvét is. Azóta gyakorlatilag a tévés karrierje is szárnyal, több főzős műsorban is láthattuk. Emellett Jemie  igen termékeny szakácskönyv-szerző – számos könyve megjelent magyarul is.

Jamie Oliver és felesége Jules 24 éve élnek boldogan, öt gyerek szülei: Poppy, 22, Daisy, 21, Petal, 15, Buddy, 15, River pedig 8 éves.

Érdekesség ek Jamie-ről:

– Az ötgyermekes apuka otthonában ellenzi a cukorkákat és édes üdítőket. Az a legfontosabb számára, hogy mindig egészséges ételt adjon a családjának. Persze egy kis bűnözés belefér. Egyszer elárulta, nem örül annak ha a gyerekei beülnek a “Mekibe”, inkább ‘összedobja’ ő a hamburgert. Jamie Oliver szívügyének tekinti az iskolai étkezteteést, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is nagy szerepet vállalt a közétkeztetés megreformálásában, az egészséges táplálkozás jegyében – igaz a tengerentúlon ez a törekvése nem járt nagy sikerrel

– Oliver néhány éve, a pandémia kapcsán arról mesélt a Time-nak, hogy számára a karantén az otthoni főzést jelentette. Kifejezetten örült neki, hogy végre együtt étkezhet az egész család, és szerinte ez az időszak tökéletes arra, hogy gyerekeinket is megtanítsuk főzni. Jamie egyébként már megtalálta utódját a családból – nagyobbik fia, a 14 éves  Buddy máris apja nyomdokaiba lépett.

Fotó: PuzzlePix