A diéta várhat: ma is a palacsinta világnapja van

2025.03.04. - 10:00
A palacsinta-ünnepet több országban húshagyó kedden tartják – ami idén a mai napra, március 4-re esik
A diéta várhat: ma is a palacsinta világnapja van

Bár húshagyó keddet szentelik a világ több pontján is a palacsintának, ám mivel ez a dátum évente változik, február 2-át tekintik egyezményesen a nemzetközi palacsinta napnak. De miért ne ünnepelhetnénk ezt a finomságot többször is egy évben?

Húshagyó kedd francia elnevezése a Chandeleur, gyertya szóból ered, és a fényre utal, ami elűzi a téli sötétséget, így kapcsolódik az ünnephez a palacsintasütés hagyománya is – a kerek, sárga tésztakorong ugyanis a Napot, a világosságot szimbolizálja.

Palacsinta receptet, vagyis lapos, kerek sült tészta receptet már a XV. századból fennmaradt szakácskönyvben is találhatunk. A hajtogatás vagy feltekerés hagyománya egyidős a receptekkel. Alapvetően liszt, tojás, só és/vagy cukor, valamint víz, szódavíz és tej felhasználásával készített folyékony tészta, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütnek. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

Fotó: Pixabay