A hétvégén ismét karneváli hangulat uralta Rió utcáit

2022.04.25. - 10:00
A pandémia miatti, két éves kényszerszünet után, hétvégén teljes pombájában tért vissza a  karneváli forgatag Rio de Janeiróba- táncosok és zenészek ezrei hódították vissza újra az esemény helyszínét. A karnevált az Omicron miatt idén is két hónap csúszással rendezték.
A hétvégén ismét karneváli hangulat uralta Rió utcáit

Rióban, a karnevál utcáján, az 1700 méter hosszú a Sambadronon, az Imperatriz Leopoldinense szamba iskola vonult a menet élén, monumentális arany és ezüst kocsikon, szemkápráztató kosztümökben, több mint 3000 táncossal és dobosokkal. A hétvégén összesen 12 szambaiskola mutatkozott be a karneválon, akik mindannyian a legjobbnak járó elismerésért, a karnevál nagydíjáért táncoltak. A különböző koreográfiák mind egy-egy kulturális illetve társadalmi téma köré épülnek. Idén a legtöbb résztvevő a rassszizmus és a diszkrimináció elleni harc fontosságára igyekezette felhívni a figyelmet.

A riói karnevál összesen 45 000 embernek ad munkát, és 4 milliárd reálos – nagyjából 800 millió eurónak megfelelő bevételt hoz a szervezőknek. Az idei nézőszámot 75 000-re becsülik, az eseményre közel 1000 eurós áron lehetett jegyhez jutni, a részvételt pedig covid elleni oltáshoz kötötték.

Fotó: NurPhoto/Getty Images