A "Saltburn" újra slágert csinált Sophie Ellis-Bextor 20 évvel ezelőtti dalából

2024.02.19. - 15:00

Az érzés varázslatos… rendkívüli  – így írta le Sophie Ellis-Bextor leírta az érzést a BBC-nek, milyen érzés, hogy  2001-ben megjelent “Murder on the Dancefloor” című kislemeze új életre kelt. A dal “Saltburn” című fekete komédiának köszönhetően tett szert ismételten nagy népszerűségre.  A filmet, melyet Emerald Fennell rendezett, és amelyben Barry Keoghan, Rosamund Pike és Richard E. Grant játssza a főszerepet, hat BAFTA jelölést kapott és bár a vasárnapi ceremónián egyet sem sikerült díjra váltania, Sophie Ellis-Bextor élőben adta elő a Murder on the Dancefloor -t a díjátadó gálán.

A "Saltburn" újra slágert csinált Sophie Ellis-Bextor 20 évvel ezelőtti dalából

“Ez egy olyan dal, amit több mint 20 éve éneklek. Még mindig szeretem énekelni. Szeretem azt ahogyan, az emberek reagálnak, amikor élőben énekelem” – mondta Sophie a BBC-nek.

A szám a debütáló albuma, a “Read My Lips” kislemezeként jelent meg, és Greg Alexanderrel közösen írta több mint két évtizeddel ezelőtt. A “Murder on the Dancefloor” szép helyezéseket ért el a zenei toplistákon, Nagy- Britanniában 2001 decemberében a második helyig jutott, most azonban, 20 évvel később tarol a közösségi médiában.

A dal a “Saltburn” zárójelenetében csendül fel,, amikor Barry Keoghan karaktere meztelenül táncol egy luxusapartmanban – a jelenet nagy népszerűségre tett szert a TikTok felhasználók körében, és hozzájárult ahhoz, hogy a „Murder on the Dancefloor” ismét slágerré váljon, miután az Amazon Prime december 22-én bemutatta “Saltburn”  utolsó epizódját.

A dal valószínűleg sok újévi játszási listában is szerepelt, mivel a Spotify bejelentette, hogy december 31 volt a „Murder on the Dancefloor” legsikeresebb napja a zenemegosztó platformon, 1,5 millió streammel – teszi hozzá  a BBC. Januárban a felvétel már felkerült a Billboard 100-re – ez pedig egyben Sophie Ellis-Bextor debütálását jelentette a tengerentúli slágerlistán. A brit kislemezlistán a nyolcadik helyen tért vissza, ám február eleje óta a “Murder on the Dancefloor” a top 3-ban szerepel.

Sophie Ellis-Bextor  slágerének feltámadása nagymértékben a Z generációnak köszönhető, akik nagyon kedvelték a “Saltburn”-t, annak ellenére, hogy a kritikusok ellentmondásosan vélekedtek a fekete komédiáról. A Z generáció legidősebb képviselői alig  öt évesek voltak, amikor a „Murder on the Dancefloor” 2001-ben először sláger lett…

A TikTok felhasználók a “Murder on the Dancefloor”  dallamaira mutatják be luxus otthonaikat, Keoghan karakterének példáját követve – igaz, nem meztelenül. Többek közt a “Saltburn” színésze, Richard E. Grant és Paris Hilton is azok között, van, akik ilyen videókat tettek közzé a TikTokon. Sőt, még maga  Sophie Ellis-Bextor is megosztotta egy  klipet a közösségi ldalra, amikor a saját dalára táncol, igaz, nem az a otthonában, hanem egy hotel szobában.

“A (dal) népszerűsége a közösségi médiában talán a legfurcsább dolog, különösen a tinédzsereim számára, akik eléggé meghökkentek, amikor meghallották a dalt a TikTok-on” – mondta Sophie Ellis-Bextor, aki öt fiú anyja. Hozzátette, hogy a fiai ezzel a dallal nőttek fel, de most lenyűgözőnek tartják, hogy a TikTok-on ilyen népszerű lett.

Az énekesnő elmondta a BBC-nek, hogy amikor beleegyezett abba, hogy a kislemezt a “Saltburn” című filmhez használják, egyáltalán nem gondolta, hogy újra sláger lesz. “Az, ami történt, elképesztő -olyan emberek érdeklődését keltette fel,  akik még meg sem születtek, amikor a “Murder on the Dancefloor” először megjelent” – mondta Sophie Ellis-Bextor.

Sophie elárulta, hogy azért egyezett bele, hogy a dal felcsendüljön Emerald Fennell filmjében, mert a “Saltburn” film forgatókönyve felcsigázta. „’Ez a rövid szinopszis leírta, hogy a karakter hogyan fog táncolni, de semmilyen kontextusba nem helyezte”’-  mondta az énekesnő a People magazinnak. ‘Elég furcsa humorérzékem van, így azt mondtam magamnak: “Azt hiszem, látnom kell, hogyan alakul mindez”

A “Murder on the Dance Floor” nem az első, több évvel vagy évtizeddel ezelőtti sláger, amely visszatért a toplistákra egy filmnek köszönhetően. 2022-ben Kate Bush 1985-ös “Running Up That Hill” című kislemeze lett #1 az Egyesült Királyságban a “Stranger Things” című sorozatnak köszönhetően. A “Barbie” pedig visszahozta a köztudatba a 90-es évek amerikai rockzenekarát a “Matchbox Twenty”-t, amikor a filmben elhangzott a “Push” című slágerük.

Fotó: Dave Benett/Getty Images