A streaming a hazai hangfelvételipar zászlóshajója

2024.03.22. - 11:00

2023-ban a 7,5 milliárd forintnyi digitális zenei bevétel jelentős része a zenei streamingnek volt köszönhető. A zenei streaming bevétel harmada származik magyar dalok hallgatásából. Az előző évhez képest 20 ezer darabbal több vinyllemez fogyott – itthon a forgalom elérte a nettó 1,1 milliárd forintot. A globális hangfelvételipar 10,2%-os növekedéssel 28,6 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el, míg a hazai hangfelvételipar bevétele 16%-kal nőtt.

A streaming a hazai hangfelvételipar zászlóshajója

A MAHASZ, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közzétette a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2023-as statisztikáit. Ezzel egy időben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – publikálta jelentését az elmúlt év eredményeivel.

“Az idei jelentésben szereplő adatok egy valóban globális és sokszínű iparágat tükröznek, ahol a bevételek minden piacon, minden régióban és gyakorlatilag minden hangfelvétel-formátumban nőttek. Mind a fizikai, mind a digitális formátumok a harmadik egymást követő évben növekedést mutattak, a streaming előfizetők számának erőteljes emelkedése – valamint az áremelkedés – jelentősen hozzájárult a teljes bevétel gyarapodásához.

Ez a növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a lemezkiadók folyamatosan befektetnek a művészekbe és karrierjükbe – csak A&R-ra és marketingre évente több mint 7,1 milliárd dollárt fordítanak -, és ez világszerte hatással van a zenei ökoszisztémákra. A rajongók egyre jobban értékelik a zenét, melyet példátlan választékkal és az új megjelenésekhez való gyors hozzáféréssel élvezhetnek. A 2023-as IFPI Global Charts is új műfajok és előadók sokszínűségét tükrözi. Mindez a művészek tehetségét, rajongóik szenvedélyét, valamint a lemezkiadók munkáját is dicséri, akik támogatják a művészeket, és a lehető legjobb alapokat biztosítják globális sikerükhöz.

A zeneipar újra és újra bebizonyítja, hogy képes fejlődni és megújulni, de a jelentés azt is mutatja, hogy a növekedés középpontja az előadók és a lemezkiadójuk közötti partnerség.” – mondta AIFPI pénzügyi igazgatója és ideiglenes vezetője, John Nolan.

Lauri Rechardt, az IFPI – a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) – amelynek hazai képviselője a MAHASZ – jogi igazgatója és az IFPI másik ideiglenes vezetője hozzátette:

“A hangfelvételek piacának tartós növekedése bátorítóan hat ránk, de az is fontos, hogy felismerjük az iparág előtt álló kihívásokat, beleértve a streaming csalást, a digitális kalózkodást annak minden formájában, és természetesen a generatív mesterséges intelligenciával való visszaélésekből eredő fenyegetést, ha azt nem felelősségteljesen és a művészek és kiadók jogainak tiszteletben tartásával fejlesztik.

A zenerajongók nagyra értékelik a hitelességet, és iparágunknak komoly tapasztalata van a zenei licencek kiadásában és az olyan új szolgáltatások fejlesztésének támogatásában, amelyek ezt az élményt biztosítják is a rajongóknak. Ennek ellenére továbbra is szükségünk van hatékony eszközökre és a hatóságok támogatására az engedély nélküli felhasználás elleni küzdelemhez, valamint annak biztosításához, hogy a zenei ökoszisztéma hosszú távon fenntartható maradjon.”