Állatszeretet ünnep lesz az állatkertben

2024.10.03. - 08:00
Számos, változatos élményprogram mellett többek közt az is kiderül, mi az a TapiZoo
Állatszeretet ünnep lesz az állatkertben

Péntektől vasárnapig, az október 4-ei állatok világnapja alkalmából, az Állatszeretet Ünnep változatos programjai várják a nagyközönséget a budapesti Állatkertben. Vasárnap egyúttal az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóját is megtartják.

Az állatok világnapját hagyományosan október 4-én, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének napján ünneplik az egész földkerekségen. A Budapesti Állatkertben azonban az is hagyomány, hogy a világnaphoz kapcsolódóan több napon át tartó rendezvénysorozattal várják a nagyközönséget. Ez az Állatszeretet Ünnep, amelynek előzményei az Állatkert történetében valójában egészen az 1920-as évekig nyúlnak vissza, vagyis régebbre annál, mint ahogy az állatok világnapjának megünneplése szokássá vált.


Állatszeretet Ünnep péntektől vasárnapig

Az idei Állatszeretet Ünnep október 4-től 6-ig, azaz péntektől vasárnapig tart. Az Állatkert szokásos látnivaló, élményprogramjai mellett a kert több pontján is tematikus állomáshelyeket állítanak fel. Az egyiknél az Állatkertben végzett vadállat- és madármentő munkát mutatják be, egy másiknál pedig az állatkerti Zöldműhely munkatársai invitálják a gyerekeket kreatív kézműveskedésre. Az állatkerti zoopedagógusok külön élménypedagógiai programmal várják a közönséget.

Az Állatkert több partnerszervezete is kitelepül egy-egy állomással, köztük a WWF Magyarország, a Jane Goodall Intézet és a Magyar Rovartani Társaság is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál az év madaráról és hüllőjéről, a Herman Ottó Intézet standjánál az év emlőséről lehet majd sok érdekességet megtudni. A Pangea Kulturális Egyesület interaktív természetvédelmi állomással, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület pedig fenntarthatóság-játszóházzal készük. Lesz méhészeti és természetfotós stand is.

Az Állatkert több pontján találkozhat a közönség az úgynevezett TapiZoo programmal, ahol különféle állati „alkatrészeket”, strucctojást, levedlett kígyóbőrt, oroszlánfogat és más érdekességeket lehet megtapogatni, kézbe venni.

Nevelőszülők találkozója

Október 6-án, vasárnap, az Állatszeretet Ünnep utolsó napján tartják meg az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóját, amelyet az Állatkerti Alapítvány évente két alkalommal szervez meg azok számára, akik a kert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadták. A szervezők állomásjátékkal, tombolával készülnek, a legfontosabb program azonban maga a szülői értekezlet lesz, amikor a gondozók mesélnek az örökbefogadott állatok mindennapjairól.

A találkozó díszvendége Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusázó lesz, aki az egyik állatkerti hucul ló, Nomád örökbefogadója. Mint ismeretes, az öttusa egyik sportága a lovaglás, bár épp a 2024-es párizsi olimpia volt az utolsó az olimpiai játékok történetében, ahol az öttusázók lovagoltak is.


Állatvédelmi Témahét

Az állatok világnapjához kapcsolódó programok valójában már a hét elején elkezdőtek az Állatkertben, az Állatvédelmi Témahéttel. A témahéthez, illetve az Állatszeretet Ünnephez kapcsolódóan csütörtökön, pénteken és szombaton is egy-egy állat-, illetve természetvédelmi egyesület lesz az Állatkert vendége, akik a főbejáratnál mutatják majd be tevékenységüket. Október 3-án és 8-án pedig a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya lesz az Állatkert vendége „Öt állati szabadság” című, állatvédelemmel, illetve felelős állattartással kapcsolatos programjukkal.