Az EU összesen 58,2 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelt, amely magában foglalja a termék fogyasztható és nem fogyasztható részeit is. Ez enyhe, 0,7%-os növekedést jelent 2022-höz képest, amikor ez a mennyiség 57,8 millió tonna volt.
A háztartási hulladék az összes élelmiszer-hulladék több mint felét teszi ki (53%), ami 69 kg-ot jelent lakosonként. A fennmaradó 47% az élelmiszer-ellátási lánc korábbi szakaszaiban keletkezik:
19% az élelmiszer- és italgyártásból (24 kg/fő), 11% az éttermekből és vendéglátóipari szolgáltatásokból (14 kg/fő), 10% a mezőgazdasági elsődleges termelésből (12 kg/fő), 8% pedig a kiskereskedelemből és más élelmiszer-elosztási formákból (10 kg/fő).
Gondoljuk meg kétszer, amikor valamit a kosárba teszünk – valóban elfogyasztjuk, vagy csak hirtelen felindulásból megkívántuk! Ez a legkevesebb, amivel mi magunk hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Európában csökkenjen az élelmiszer-pazarlás.
📷Getty Images