Arany Oroszlánt ért Pedro Almodovar első angol nyelű filmje

2024.09.09. - 08:00
A spanyol rendező, szombaton vette át a velencei filmfesztivál díját, amelyet a két főszereplőjének ajánlott.
Arany Oroszlánt ért Pedro Almodovar első angol nyelű filmje

A „Szomszéd szoba”, Almodovar első angol nyelvű alkotásának középpontjában az eutanázia és az éghajlatváltozás témája áll. A hét elején tartott premieren, a filmet, amelyben a főszerepeket Julianne Moore és Tilda Swinton alakítja, 18 perces állótapssal fogadta a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál közönsége.

A díj átvétele után Almodóvar így nyilatkozott: „Úgy hiszem, hogy a világtól való tiszta és méltóságteljes búcsú alapvető joga minden emberi lénynek.”

„Meg kell osztanom a díjat a csapatommal, különösen Julianne Moore-ral és Tilda Swintonnal. Tehetségük, bizalmuk és nagylelkűségük miatt. Ez az ő díjuk is. A film két nőről szól, és ezeket a nőket ők alakítják. Rendezőként az egyik kiváltság, hogy első kézből figyelheted, ahogy a csoda megtörténik a kamera előtt. Julianne és Tilda nap mint nap újra és újra ezt a csodát teremtették meg. Ninccsenek szavaim, hogy megköszönjem nekik. Julianne és Tilda, ez a díj nektek szól” – mondta a meghatódott rendező az elismerés kapcsán.

📷 Gisela Schober/Getty Images

Almodóvar 2019-ben életműdíjat kapott Velencében spanyol nyelvű filmjeiért. Emellett Oscar-díjat is nyert az 1999-es „Mindent anyámról” című filmért, amelyben Penélope Cruz is szerepelt.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színész és színésznő díját Vincent Lindon illetve Nicole Kidman kapta. Kidman sajnos nem vehette át a díjat, mert édesanyja halála miatt hazautazott.

📷 Stefania D’Alessandro/Getty Images