Az vagy, amit hallgatsz

2024.04.24. - 12:00

Egy kutatás nemrég kimutatta, hogy zenei preferenciák összefüggenek az erkölcsi értékekkel és a személyiségjegyekkel. A tudományos kísérletben, 80 ezer ember vett részt az Egyesült Államokban.

Az vagy, amit hallgatsz

A kutatás során, amelyben 50 híres zenész, és énekes zenéjét használták, a dalokban több olyan jellemzőt fedeztek fel, amelyek megfelelnek bizonyos személyiségjegyeknek.

Például olyan zenét, amelyben a basszus dominál, a leginkább férfiak, extrovertált és…. a pszichotikus személyiségek hallgatnak.
A nagyobb beleérző képességgel rendelkező, empatikus emberek a lágyabb zenéket kedvelik: jazzt, soult, R&B-t, funky-t és popot. A racionálisabb, rendszerben gondolkodó (kevésbé érzelmes) emberek, általában az intenzívebb zenéket részesítik előnyben, mint a punkot, a heavy metált és a hard rockot. A kutatás azt is kimutatta, hogy – a tévhitekkel ellentétben – azok akik, keményebb heavy metált hallgatnak, valójában sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak.

„A mai világban, ahol a társadalmi megosztottság egyre nő, tanulmányaink megmutatják, hogyan lehet a zene közös nevező, hogy összehozza az embereket” ¬– mondta Dr. David Greenberg a Bar-Ilan University tudósa.

Fotó: Pixabay