Azt varratunk magunkra, amit akarunk, de már nem mindegy mivel

2022.01.05. - 11:00
Az Európai Unió szigorította a tetoválófestékekre vonatkozó szabályozást, valamint korlátozást léptetett érvénybe a tartós sminkekhez készült festékkeverékekben található veszélyes vegyi anyagokra vonatkozóan. Az Európai Bizottság közleményéből az is kiderül, hogy az az európaiak 12 százalékának már van tetoválása.
Azt varratunk magunkra, amit akarunk, de már nem mindegy mivel

A tegnap élettbe lépett szabályozás mintegy négyezer rákkeltő, mutagén és reprotoxikus, vagyis szaporodási képességeket károsító anyagra, a kozmetikumokban már tiltott vegyszerekre, bőr- és szemirritáló anyagokra, fémtartalmú szerekre, aromás aminokra és egyes pigmentekre vonatkozik. A Pigment Blue 15 és a Pigment Green 7 nevű festékek tilalma 2023. január 4-től válik hatályossá.

Az uniós bizottsági közlemény szerint noha egyes tagállamok már rendelkeznek nemzeti jogszabályokkal a tetoválófestékekben található veszélyes vegyi anyagok korlátozására, az új uniós szintű szabályok azt biztosítják, hogy az Európai Unióban mindenki azonos védelemben részesüljön, függetlenül attól, hogy melyik országban készíttet tetoválást, és a tintát az EU-ban, vagy azon kívül gyártották-e.

Az Európai Bizottság azt is jelezte, hogy a keddtől tiltott anyagok mindegyikének van biztonságos megfelelője.

Forrás: MTI

Fotó: Pxhere