Billie Eilish kapta az Arany Glóbuszt a legjobb filmes betétdalért

2022.01.10. - 09:00
Vörös szőnyeg és közönség nélkül, Twitteres bakikkal, helyi idő szerint vasárnap este, zárt ajtók mögött rendezték az Arany Glóbusz díjkiosztót a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelben.
Billie Eilish kapta az Arany Glóbuszt a legjobb filmes betétdalért

A 90 perces ceremóniát, amelyen csak  HFPA  tagok, valamint az általuk támogatott szervezetek vattek részt, sem televízóban sem online nem közvetítették, csak a HFPA Twitter oldalán, az viszont több bakibal.

A nyertesek kiléte végül mégis kiderült. Érdekes, hogy az egyik nagy esélyesnek tartott Belfast, Kennet Branagh filmje csak egy kategóriában győzedelmeskedett, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat kapta meg.  A legtöbb díjat – ármat-hármat – a Netflix produkciója, A kutya karmai közt valamint Steven Spielberg  West Side Story-ja nyerte. A legjobb vígjáték /musical díját a West Side Story kapta. Az HBO és HBO Max a televíziós kategóriában tarolt, ahol az Utódlás című sorozat kapta a legtöbb elismerést. Jane Campiont, aki a A kutya karmai közt című filmet jegyyzi, a legjobb rendezésért díjaztak. A legjobb drámai színész Will Smith lett, a Richard Királyban játszott szerepéért, a legjobb drámai színésznő pedig Nicole Kidman Az élet Ricardóéknál című filmben nyújtott alakításával. A musical vagy vígjáték kategória legjobb színészei Rachel Zegler a West Side Story-ból és Andrew Garfield a tick, tick…BOOM!-ból. A legjobb filmzene a Dűnéé lett, a legjobb betétdal pedig a James Bond filmből a No Time to Die, Billie Eilish előadásában.

Hollywood Foreign Press Association, a HFPA, vagyis Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete a koronavírus-járvány terjedésére hivatkozott a visszafogott díjátadót magyarázva. Igaz, megtehették volna, hogy teljesen online rendezik meg az eseményt ehelyett a zártajtós ceremónia mellett döntöttek.

“Továbbra is az egészség és biztonság a legnagyobb prioritás a HFPA számára” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy a díjátadón résztvevőktől a belépéshez nemcsak oltási igazolást, hanem egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet is kértek. A vendégeknek maszkot kellett viselniük, és távolságot kell tartaniuk a bálteremben, ahol a ceremóniát rendezik.

A Variety szerint a Golden Globe-gála szervezőinek nem sikerült meggyőzniük egyetlen nagy hollywoodi sztárt sem, hogy részt vegyen a díjátadó ünnepségen. Több színész, filmes, stúdió, streamingszolgáltató és reklámcég is bojkottálta az idei gálát, a HFPA korrupciós -és rasszista botrányai miatt. Annak ellenére, hogy a hogy a szervezetnél az elmúlt nyolc hónapban számos alapvető változást vezetett be, egyebek mellett új viselkedési kódexet hoztak létre, és 21 új taggal, köztük fekete újságírókkal bővítették a szervezetet.

A díjátadó közvetítését pedig az  NBC tévécsatorna mondta le még tavaly: szintén a HFPA gyakorlatával kapcsolatban felmerült etikai kérdések és a tagság sokszínűségének hiánya miatt nem közvetíti a gálát.

Így a tegnap esti díjátadót, vagyis a nyertesek kilétét a HFPA folyamatosan közvetítette (volna) a Twitter oldlán, ám úgy tűnik ez a módszer kifogott rajtuk, mivel a posztoknál csak a kategóriák jelentek meg, vagy ha esetleg megjelent egy nyertes neve, az nem derült ki, hogy melyik produkcióért kapta a díjat.

Forrás: MTI, CNN

Fotó: Getty Images