Boldog Nőnapot kívánunk!

2024.03.08. - 07:00

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet először 1911-ben az Egyesült Államokban ünnepeltek. Magyarországon 1914-ben tartottak először nőnapot, de csak 1948 után vált igazán népszerűvé.

Boldog Nőnapot kívánunk!

Minden New Yorkban kezdődött 1857-ben, amikor március 8-án a városban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Világszerte 1917 óta emlékeznek meg erről a napról.

A nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon – a nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

A nemzetközi nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.
Idővel – Magyarországon a rendszerváltás után – elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette egy újabb alkalom lett a felhőtlen ünneplésre – a férfiaknak pedig, hogy virággal kedveskedjenek minden fontos nőnek az életükben.

Ám minden férfit arra buzdítunk, hogy a virágajándékozással ne várják meg a nőnapot – az év bármely napján megtehetik!