Bringára fel! Ma van a kerékpározás világnapja

2024.06.03. - 10:15

Az Egyesült Államokból indult a mai világnap ötlete, 2018 óta pedig június 3-án a Kerékpározás világnapját ünnepeljük.
A kerékpározás, amely közel kétszáz éves múltra tekint vissza – és bár több átalakuláson ment át az évszézadok során – és azóta is sokoldalú, mégis egyszerű, megfizethető, megbízható, környezetbarát közlekedési eszköz.

Bringára fel! Ma van a kerékpározás világnapja

Az Európai Kerékpárosok Szövetsége és a Kerékpáros Világszövetség örömmel vették tudomásul, amikor az ENSZ Közgyűlésé 193 tagállam egyetértésével elfogadták ezt az indítványt. Felkérték az összes tagállamot, hogy ünnepeljék és ösztönözzék az embereket a kerékpár világnapjának ünneplésére ezen a napon. A nyilatkozat arra buzdítja a tagállamokat, hogy fordítsanak különös figyelmet a bringák fejlesztési lehetőségeire, és vonják be a kerékpárt a nemzetközi politikai programokba is – írja a bringázás.hu oldal.

A Kerékpár Világnapja egy globális “ünnep”, amelyet bárki, mindentől függetlenül, előítéletek nélkül élvezhet. A kerékpár egyben az emberi fejlődés és haladás szimbóluma. Toleranciát, a kölcsönös tiszteletet, a társadalmi beilleszkedést és a béke kultúráját hirdet. Jó hatással van a fenntartható fejlődésre és nem utolsó sorban a Földre, mert nem bocsájt ki káros anyagokat – teszik hozzá.