"Dallopásért" áll bíróság elé Kanye West és Tyran Griffin

2024.03.01. - 11:00

A diszkókirálynő, Dona Summer örökösei azzal vádolják a rapper Kanye Westet – aki ma már Ye néven ismert -, valamint Tay Dolla Sign – polgári nevén Tyran Griffint- hogy az új albumukhoz”ellopták ” az „I Feel Love” című sláger részletét – írja a DPA és az Associated Press.

"Dallopásért" áll bíróság elé Kanye West és Tyran Griffin

Egy kaliforniai bíróságra beadott periratban Donna Summer férje, Bruce Sudano azt állítja, hogy West és Tyran Griffin – “arcátlan lopást követtek el”, miután az örökösök “kifejezetten elutasították” a késüket a dal részletének felhasználására, a közös albumukon, a „Vultures 1”-en.
A perirat szerint a két rapper “azonnal felismerhető” részeket használt fel Dona Summer dalából, a „Good (Don’t Die)” című számukban, annak ellenére, hogy az énekesnő örökösei egyértelműen megtagadták erre az engedélyt Kanye West “ellentmondásos történetei” miatt.

A bíróságra beadott dokumentumok szerint, a rapperek tavaly, január 31-én fordultak Dona Summer örököseihez, hogy engedélyt kérjenek az „I feel Love” felhasználásához. Az elutasítás ellenére, az albumot egy héttel később, február 10-én kiadták, rajta az engedély nélkül felhasznált dalrészlettel.
Ebben az időszakban Kanye West és Griffin képviselői megkeresték Summer kiadóját is, hogy engedélyt kérjenek a dal master felvételéhez, amit a kiadó szintén visszautasított – állítják a periratban, amelyet az AP idéz.

A „Good (Don’t Die)” “milliós” streamelést generált olyan platformok, mint a Spotify, az iTunes és az Apple Music,, mielőtt sikerült letiltani, West és Griffin pedig koncerteken is előadták a számot, amelynek klipjét is milliók látták online.
Donna Summer örökösei a megadható maximális kártérítést követelik, amely “minden egyes jogsértésnél” 150 000 dollár.

“Dona Summer zenei örökségének védelméről van szó, és a popzene történetének egyik legnagyobb hatású és leginnovatívabb felvétele védelméről” – áll a periratokban.

Fotó: Arnold Jerocki/Getty Images, Billboard/Getty Images