Ed Sheeran tagadja, hogy plagizált volna

2022.03.08. - 11:00
A Grammy-díjas zenész-dalszerdő határozottan visszautasította, hogy a 2017-es slágere, a „Shape of You” megírásánál más szerzők munkáit használta volna. Sam Chokri – művésznevén - Sami Switch énekes-dalszerző ugyanis állítja, hogy Ed az ő „Oh Why” című dalának szövegét „nyúlta le”.
Ed Sheeran tagadja, hogy plagizált volna

Chorki, Ross O’donoghu producerrel együtt azt állítják, hogy a „Shape Of You”-ban Ed Sheeran megismétel néhány strófát és kifejezést” a 2015-ös „Oh Why” című felvételükből.

Ed Sheeran tegnap a bíróságon Chokri ügyvédjének kérdésére határozottan azt válaszolta, hogy abban az időben, amikor állítólag kifejezéseket vett át az „Oh Why”-ból, nem is ismerte a dalt.
Az ügyvéd azonban állítja, hogy ez nem lehet igaz, hiszen ennek ellenkezőjét Ed Sheerantól az ügyfelének küldött Twitter üzenetek is bizonyítják, valamint a tény, hogy akkoriban mindkét zenész a brit SBTV zenei platform művészeiként volt ismert– Ed Sheeran karrierje innen is indult.
Emellett Chokri jogi képviselője arra is kíváncsi volt, hogyan írja a dalait Sheeran – spontán, vagy hosszabb idő alatt, más zenészek műveinek hatására. Az ügyvéd szerint „egyszerűen nem igaz”, hogy Sheeran „menet közben” írja a dalait, abból az időből pedig, amikor a „Shape Of You” született, számos bizonyíték van arra, hogy a zenész ötleteket gyűjtött, mielőtt dalírásba fogott.

„Nem értek egyet ezzel” – válaszolta magabiztosan Ed Sheeran a vádakra.

A bírósaág egyelőre nem hozott döntést, a meghallgatások folytatódnak. A két fél közti jogi procedúra 2018-ban kezdődött, amikor Ed Sheeran és szerzőtársai Steven Muccutcheon és John Mcdaid keresetet nyújtottak be legfelsőbb bírósághoz, amelyben állítják, hogy nem sértették meg Sam Chorki és Ross O’donoghu szerzői jogait. Természetesen az „Oh Why” szerzői ellenkeresetet nyújtottak be.
Úgy tűnik a bírósági ügynek egyelőre koránt sem lesz vége.