A sör jótékonyabban hat az immunrendszerre, mint a joghurt, a kefir, a sajt és más tejtermékek – állítják kínai kutatók, akiket a “Frontiers in Nutrition” tudományos lap idéz. A sör előnyös hatása a benne található enzimeknek köszönhető – állítják a kutatók.
A tudósok szerint a polifenolok különösen értékesek: erős antioxidánsok, prebiotikus tulajdonságokkal. Ezek megfelelő környezetet teremtenek az emésztőrendszerben a hasznos mikroorganizmusok szaporodásához, elősegítve a laktobacilusok és bifidobaktériumok számának növekedését. Fontos szerepet játszanak az epikatekin, a katekinek is, a metilmalonsavban és a koffeinsavban, amelyek gátolják a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását.
A kutatók megjegyzik, hogy az alkoholmentes sör egészségesebb, mint a hagyományos sör, mivel nem tartalmaz etilalkoholt.
A kínai szakértők emlékeztetnek arra is, hogy a sör csak mértékkel fogyasztva hat jótékonyan, mivel mérsékelt mennyiségben történő fogyasztása segít megelőzni az ateroszklerózist és a szívbetegségeket, gátolja a rák kialakulását, javítja a vérkeringést és az immunrendszert. Bizonyítottan antioxidáns és fiatalító hatása is van – írják a kutatás szerzői.
Fotó: Pixabay