Egyre több zenét streamelünk

2024.09.03. - 22:00
Idén a zenei streaming világszerte növekedést mutat.
Egyre több zenét streamelünk

Ám a nemzetközi adatok szerint a streameléssel együtt növekszik a különböző fizikai hordozókon kiadott albumok száma és népszerűsége is – jelentette az Associated Press.

A globális zeneipar az eddigi leggyorsabb ütemben lépte át az egy billió streamet, egy naptári éven belül – derül ki a Luminate, a szórakoztatóipari statisztikák elemzésével és adataival foglalkozó vállalat 2024. első felévére vonatkozó jelentése szerint. 2023-ban ezt a küszöböt tíz nappal később érték el.  A globális streaming 15,1%-kal nőtt, elérve a 2,29 billió on-demand audió streamet, míg tavaly ugyanebben az időszakban ez az érték 1,99 billió volt.

Az emberek világszerte több zenét streamelnek, mint eddig, az Egyesült Államokban pedig ennek a „nyertese” latin zene lett, mint a leggyorsabban növekvő streamelt műfaj: 15,1%-os növekedéssel az előző évhez képest. Az összes, az Egyesült Államokban streamelt latin zene 35%-át az elmúlt 18 hónapban kiadott albumok adják. Ezzel szemben – szintén az USA-ban –  a rockzene streamingjének 70,5%-a öt vagy több évvel ezelőtt kiadott zenei anyagokból származik.

A latin zene egyelőre nem lépett be a legtöbbet streamelt album, illetve kislemez lista top 10-es mezőnyébe, de Bad Bunny, Peso Pluma, Karol G, Aventura és Karin Leon a 2024 első felében az Egyesült Államokban legtöbbet streamelt 200 előadó között szerepelnek.

Tavaly a latin zene az Egyesült Államokban a három, streamelés terén leggyorsabban növekvő műfaja között volt – mondta Jaime Marconette, a Luminate alelnöke. A 2024-es adatok azt mutatják, hogy ez a tendencia folytatódik. A növekedés nagy része a regionális mexikói zene folyamatos felemelkedésének köszönhető, amely a legnagyobb latin zenei al-műfaj, az Egyesült Államokban több mint 13 milliárd „on-demand” (egyedi lehívásos, a felhasználó által egyedileg kiválasztott)  audio streammel – mondta Marconette az Associated Pressnek.

A Puerto Ricó-i előadó, Bad Bunny továbbra is a legstreameltebb zenei előadó az Egyesült Államokban -tette hozzá Macronette. 2024 első felében három latin előadó lépte át az 100 milliós on-demand audio stream küszöbét, akik mindhárman mexikói zenészek: Pluma, Fuerza Regida és Junior H. – derül ki a Luminate jelentéséből.

Ami a fizikai hordozók felfutását illeti, az albumok különböző (CD, vinyl, stb) változatai néha különleges bónusztrackeket tartalmaznak vagy eltérő dizájnt kínálnak, és népszerűségük 2020 óta stabilan növekszik. 2024-ben a fizikai hordozón kiadott albumok eladása csak az Egyesült Államokban 3,8%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, elérve a 24,7 millió példányt a 2023-as 23,8 millióval szemben – áll a jelentésben.

📷 Getty Images