Éljen a Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap!

2024.10.13. - 11:00
Október 13-án a Nemzetközi Melltartó Nélküli Napot, azaz a No Bra Day-t ünnepeljük, melynek lényege nem csak egyszerűen az, hogy ma hagyd otthon a melltartódat!
Éljen a Nemzetközi Melltartó Nélküli Nap!

A mai nap “kitalálói”, azon kívül, hogy biztatják a nőket, hogy egy napra szabaduljanak meg attól a borzasztó és kényelmetlen ruhadarabtól, amely gyakran megnehezíti az életüket, a mellrák elleni küzdelemre is fel akarják  hívni a figyelmet.

A No Bra Day eredete két jelentős eseményhez köthető.  2011. július 9-én Dr. Mitchell Brown kanadai plasztikai sebész  meghirdette a BRA Day-t, (az angol Bra, melltartó szót mozaikszóként alkalmazva a Breast Reconstruction — An Event of Learning and Sharing, azaz a mellrekonstrukcióval kapcsolatos oktatási és megosztási eseményre). Ez az esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mellrekonstrukcióra, valamint ösztönözze a nők önvizsgálatát. Néhány hónappal később, 2011 októberében  Anastasia Doughnuts álnéven valaki létrehozott egy weboldalt,amelyen keresztül a mellrákkal kapcsolatos információk tudatosításának fontosságára hívta fel a figyelmet és meghirdette a No Bra Day-t, a Melltartó Nélküli Napot.

Ez a két nap, melyek a mell egészségének és a rák megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet, végül egyetlen dátumban „egyesültek” ez lett, október 13-a. A dátum a Nemzeti Mellrák Tudatossági Hónaphoz igazították, amely egy egész hónapos kampány a mellrák megelőzésének és korai felismerésének népszerűsítésére.

📷 Getty Images