Éljen a pizza! Ma van a világnapja

2024.02.09. - 07:00

Február 9-én van a pizza világnapja, amit mi mással ünnepelhetnék meg, mint hogy eszünk egy finom pizzát (vagy kettőt…)!

Éljen a pizza! Ma van a világnapja

A pizza olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Évente majdnem ötmilliárd pizzát adnak el világszerte, és ebben nincsenek benne a gyorsfagyasztott termékek.
Az első pizzákról szóló feljegyzések Nápolyból származnak, a X. századból. Nem véletlen, hogy a nápolyiak kezdeményezték, hogy az UNESCO vegye fel a világörökségek listájára a nápolyi pizzakészítést. Így csak az eredeti dél-olasz recept szerint és az eredeti olasz alapanyagokból készült paradicsomos kenyérlepényt lehetne pizzának nevezni. Az olaszok egyébként évente hét és fél kiló pizzát esznek fejenként. A világon a legtöbb pizzát azonban nem Olaszországban, hanem az Egyesült Államokban eszik: a statisztikák szerint az országban háromszázötven szelet fogy másodpercenként.

A 19. században az olasz bevándorlók vitték magukkal a pizzakészítés mesterségét Amerikába, az első tengerentúli pizzéria pedig 1905-ben New Yorkban nyílt meg, ez volt a Lombardi’s, amely a mai napig működik. A pizza végül Amerikából indult világhódító útjára is, az 1950-es években.

Az eredeti vékony tésztás olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét.

A világ egyik legkedveltebb ételének az alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejszín alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, amelyek közül a sonkák, felvágottak, a zöldségek a legnépszerűbbek. A tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és kemencében megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó, a bazsalikom és a pepperoni.

Fotó: Pixabay