Éljenek a balkezesek!

2024.08.13. - 06:00

Ma van a Balkezesek Világnapja. A világon minden hatodik ember balkezes – érdekes tény, hogy a művészek, festők,és zenészek, csakúgy mint egyes sportágak képviselői, valamint a tudósok között több a balkezes.

Éljenek a balkezesek!

A balkezesek napját 1976 óta világszerte augusztus 13-án ünneplik.
Szinte senki nem tekinthető tisztán bal vagy tisztán jobbkezesnek. Nagyjából a népesség 10%-át tartjuk balkezesnek, akik közül 70% férfi.

A balkezesek aránya a nyugati országokban folyamatosan nő, Ázsiában viszont mindíg is kisebb volt, ennek vélhetően a vallási okokra visszavezethető tiltás az eredete. Érdemes megjegyezni, hogy már a majmoknál is megfigyelhető, hogy van domináns kezük.

A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat, ami a jobb agyfélteke dominanciával magyarázható. Ugyanakkor a James McDeveitt Univеrsity 1998-as kutatása arra a megállapításra jutott, hogy ha mindkét szülő balkezes, a gyerekük esélye a balkezességre csupán 26%. Mindez azt jelenti, hogy a genetika nem befolyásolja a domináns kézhasználatot.

A legnagyobb művészek és tudósok sorában feltűnően nagy a balkezesek aránya: Arisztotelész, Leonardo Da Vinci, Raffaello, Michelangelo, Vincent van Gogh, Rembrandt, Nicola Tesla, Lewis Carroll, Mark Twain, Isaac Newton, Albert Einstein, csakúgy, mint Mozart vagy Beethoven mind balkezesek voltak- utóbbi kető műveiben a balkezes partitúra gyakran sokkal bonyolultabb, ezért a mai napig a balkezes zenészek sokkal jobban adják elő, mint jobbkezes kollégáik.
A kortárs zenészek kzül Jimi Hendrix, Paul McCartney, Ringo Star, Tony Iommi, Ian Piace, Chester Bennington, Eminem és Lady Gaga is mind balkezesek. A hírességek közül a balkezesek táborát erősíti még Robert de Niro, Morgan Freeman, Bruce Willis, Jim Carrey, Angelina Jolie, Barack Obama, Vilmos herceg és édsapja, Károly, Bill Clinton, David Cameron, Bill Gates és Stan Lee is.

Kevéssé ismert tény, hogy a NASA “Apollo” programjában résztvevő űrhajósok közül minden negyedik balkezes volt. Hasonlóan a Macintosh tervezőcsapatához, ahol öt munkatársból négy volt balkezes.

Fotó: FatCamera/Getty Images