Erre érdemes figyelni virsli vásárláskor

2024.12.30. - 16:00
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék
Erre érdemes figyelni virsli vásárláskor

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a NAK a közleményében hangsúlyozza, hogy a virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Ha a virsli hústartalma 51 százaléknál alacsonyabb, vagy 10 százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek. A NAK a szilveszteri virsli választásakor is a magyar termékek előnyben részesítését javasoljamert ezek nyomon követhetők, folyama, tosan ellenőrzöttek, és a hazai ízvilágra tervezettek.

A jó minőségű termék kiválasztásához a NAK azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az idén is széles kínálatból válogathatnak. A slágertermék vélhetően ezúttal is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban. A fogyasztók továbbra is keresik a sajtos, chilis ízesítésű termékeket.

Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt. Ez vállalkozástól és mérettől függően elérheti a teljes éves mennyiség 25 százalékát, a kisebb húsfeldolgozó üzemek esetében pedig még ennél is magasabb lehet az arány – írják a közleményben.

Forrás: MTI

📷Pxhere