Évente1,6 millió dollárt dobálnak a turisták a Trevi-kútba

2022.08.17. - 08:00
A XVIII. század óta a Trevi-kút Róma egyik emblematikus helyszíne, ahová napjainkban turisták milliói látogatnak el minden évben, hogy az évek során kialakult hagyomány szerint pénzérmét dobjanak a kút vizébe – hogy biztosan visszatérjenek az örök városba.
Évente1,6 millió dollárt dobálnak a turisták a Trevi-kútba

A hiedelem a Trevi-kútba dobált pénzérmékkel az 50-es években kezdődött, és az 1955-ös „Három pénzdarab a szökőkútban” című, Oscar-jelölt filmhez kapcsolódik– amely végül a legjobb operatőrnek és a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscart el is hozta. A filmbéli hiedelem szerint, ha valaki egy érmét dob a szökőkútba, visszatér Rómába, ha kettőt, megtalálj az igaz szerelmet, ha hármat, akkor megházasodik, ha pedig négy érmét hajít a vízbe, meggazdagszik. Az sem mindegy hogyan dobjuk az érmét a Trevibe: a jobb kezünket a bal vállunkra helyezve kell behajítani.

És bár egyetlen pénzérme nem tűnik soknak, de naponta több ezer már szép summát ad ki. Az aprópénz olyan tempóban gyűlik a Trevi-kútban, hogy Róma városa külön azért alkalmaz embereket, hogy esténként megtisztítsák a szökőkút alját és összeszedjék a „napi bevételt”.
A 2000-es évek elején több mint 800. 000 dollár gyűlt össze estére, mostanra ez az összeg megduplázódott és napi 1,6 millió dollárra kerül elő a vízből a nap végére. A szökőkútból származó „bevétel” teljes összegét jótékonysági szervezetek kapják, többek közt hajléktalanszállók is.
A Trevi-kútból kihalászott pénzösszeg ilyen mértékű gyarapodása egyrészt a megnövekedett turistaforgalomnak köszönhető, másrészt annak, hogy a római önkormányzat alkalmazottai naponta összegyűjtik be a kútba dobott érméket, így esélyt sem hagynak a tolvajoknak, hogy éjszaka garázdálkodjanak a Treviben.

Fotó: Pixabay