Ez a két kutyafajta él a lagtovább

2022.05.30. - 08:00
Brit és taiwani szakemberek közös kutatásának legfrissebb adatai szerink a yorkiek és a jack russelek átlag életkora a legmagasabb a kutyák között. A kutatást Nagy-Britanniában élő házikedvencek körében végezték.
Ez a két kutyafajta él a lagtovább

A taiwani állami egyetem, a National Taiwan University  és a brit Royal Veterinary College szakemberei 30 563 kutya – köztük 18, a legnagyobb brit kinológiai szervezet a „Cannel Club” által bejegyzett kutyafajtát, valamint keverék ebek – halálozási illetve születési adatait elemezték,  a 2016 és 2020 közötti időszakból.

A kutatók arra jutottak, hogy Nagy-Britanniában a jack russel terrierek élnek legtovább, átlagosan 12,7 évig, őket a yorkshire terrierek követik 12,5-, majd a border collie-k 12,1-, illetve a springer spánielek 11,9 évvel.

Ezekkel a fajtákkal ellentétben a francia bulldogok átlag életkora a legalacsonyabb: 4,5 év. Ez közel három évvel kevesebb, mint más, rövid orrú, lapos arckoponyájú, úgynevezett brachicephal fajtákénál is, akiknél szintén alacsony az átlagéletkor: az angol bulldogoknál 7,4, a mopszoknál 7,6 év.  A kutatást végző szakemberek úgy vélik, ennek oka az a magas egészségügyi kockázat lehet, amely a specifikus pofával rendelkező kutyafajtáknál áll fenn.

A kutatás alapján összesítve – minden kutyafajta adatait alapul véve, nulla éves kortól mérve – a hím ebek átlagosan 11, 5, a nőstények 11,5 évig élnek. A „Scientific Reports”-ban publikált tanulmányban az is szerepel, hogy az ivartalanított házi kedvencek nagyjából 2 illetve 1 évvel tovább élnek, – 12 év körül a nőstények és 11,5 évig a hímek – azokhoz képest, amelyek nem estek át ezen a beavatkozáson.

Fotó: iantfoto/Getty Images