Féljünk újra a vámpíroktól!

2024.10.14. - 10:00
„Szerintem igazán ránk fér, hogy megint legyen egy ijesztő, nagyon büdös hullánk, aki a frászt hozza ránk”
Féljünk újra a vámpíroktól!

Robert Eggers, a modern lélektani horror nagymestere – A boszorkány, A világítótorony rendezője- azt mondja, új vámpíros filmjében, a Nosferatuban végre megint félhetünk a halhatatlan vérszívótól.

„Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy eljutottunk Edward Cullenig, aki egyáltalán nem félelmetes vámpír – mondta a rendező a Total Filmnek, az Alkonyat-trilógia vérszegény, depresszióra hajlamos vérszívójára utalva, akit Robert Pattinson alakított, bevallottan gyűlölve a vázlatosan megírt karaktert. – Azon gondolkoztam, hogyan tudnánk visszatérni az alapokhoz. Hiszen a vámpírok annyira félelmetesek voltak, hogy régebbi korok emberei kiásták és miszlikbe aprították őket, aztán elégették máglyán, hogy írmagjuk se maradjon.”

Eggers Nosferatujában Bill Skarsgard alakítja Orlock grófot, és a színész ismét komoly átalakulásra volt hajlandó a különleges szerep miatt. Egy operainstruktor irányításával elérte, hogy egy oktávval mélyebb hangon tudjon beszélni – vagyis síri hangon szólaljon meg –, és fölszedett vagy 15 kilót, hogy még impozánsabb legyen a megjelenése.

„Szerintem igazán ránk fér, hogy megint legyen egy ijesztő, nagyon büdös hullánk, aki a frászt hozza ránk” – magyarázza Eggers, aki szerint nem véletlen, hogy filmtörténeti jelentőségű pillanatként tartjuk számon, amikor Murnau klasszikus, 1922-es Nosferatujában Orlock gróf először emelkedik fel a koporsójából.

Eggers nagyon komoly sztárparádét vonultat fel filmjében. A 19. században játszódó történetben Nicholas Hoult alakítja Thomas Huttert, az ingatlanügynököt, aki nem tudja, hogy a varázslatos Erdélyből jelentkező előkelő új ügyfele vámpír, aki azért keres új otthont Németországban, hogy becserkészhesse vágyai tárgyát, Hutter feleségét (Lily-Rose Depp). Eggers a filmben természetesen további kedvenc színészeit is foglalkoztatja, azaz Aaron Taylor-Johnsont, Emma Corrint és Willem Dafoe-t.

A vámpírok 2025. január 2-tól lepik el a hazai mozikat.

📷2023-FOCUS-FEATURES-LLC