Figyelem! Mesterséges intelligenciával támadnak hackerek Gmailen

2024.10.16. - 12:00
A felhasználók e-mailt kaptak a platform ügyfélszolgálatától, amelyben azt állítják, hogy problémák vannak a fiókjukkal.
Figyelem!  Mesterséges intelligenciával támadnak hackerek Gmailen

Milliárdnyi Gmail-felhasználó vált mesterséges intelligenciával végrehajtott hackertámadás célpontjává. A teljesen hitelesnek tűnő e-mailek azonaban egy adathalász oldalról szápmaznak és a felhasználói nevekre illetve jelszavakra “vadásznak”. Amennyiben a felhasználó nem reagál, telefonon folytatódik a próbálkozás.

A felhasználók teljesen hitelesnek tűnő e-mailt kaptak a platform ügyfélszolgálatától, amelyben azt állítják, hogy problémák vannak a fiókjukkal. Azonban mindegyik egy hamis, adathalász oldalról származik, amely Google-oldalnak álcázza magát. A felhasználó itt adja meg a felhasználónevét és jelszavát, amit a hacker így könnyedén megszerez. Ha ez nem jön össze a Google támogató munkatársaként telefonon keresik fel a felhasználót, akinek “gyanús tevékenységet” észleltek a fiókjában. A hívó általában – teljesen hiteles – MI hang.

Megvédhetjük magunkat a hackertámadásoktól, ha józanul gondolkodunk, és tisztában vagyunk a hackerek módszereivel. Az ilyen támadások azért terjednek, mert a védelem egyre fejlettebb, és könnyebb társadalmi manipulációval „áttörni” a fiókok védelmét, ami azt jelenti, hogy a hackerek kihasználják az az egyének, felhasználók elvárásait vagy a csoportdinamikát annak érdekében, hogy befolyásolják, irányítsa őket – jelen esetben a fiókuk védelmében. A mesterséges intelligencia pedig már képes jól utánozni hangokat és hitelesnek tűnő e-maileket írni – figyelmeztetnek kiberbiztonsági szakértők.