Fourth of July - az amerikai függetlenség napja!

2024.07.04. - 06:00

A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike (Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb szövetségi ünnepe, amelyet egységesen ünnepelnek minden államban.

Fourth of July - az amerikai függetlenség napja!

Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét a brit birodalomtól.

A függetlenség napját, az egyetlen olyan ünnepnapot, amelyet az egész ország egyként ünnepel, különböző programok kísérik:

– A családok általában pikniket vagy kerti barbecue-partikat szerveznek Negyedikén, gyakran kihasználják a hosszú hétvége adta lehetőségeket, s hívják meg távolabbi hozzátartozóikat is.

– Országszerte reggelente katonai parádékat, délután baseball-mérkőzést, este pedig mulatságokat és tűzijátékot szerveznek (ez idén a járvány miatt változhat).

– Kisebb tűzijátékot szabadon lehet beszerezni, személyi vagy nyilvános használatra is. Biztonsági megfontolások miatt azonban több államban betiltották a tűzijátékok használatát, vagy korlátozzák azokat méret és típus szerint.

– A függetlenség napjának évente megrendezett színes eseménye Nathan hot dog-evő versenye, amelyre New York City Coney Island kerületében kerül sor. A monda szerint a hagyomány 1916. július 4-én kezdődött, amikor is négy bevándorló ezzel a módszerrel kívánta eldönteni, melyikük a legnagyobb hazafi.

Forrás: Wikipedia

Fotó: Pixabay