Hihetetlen sikerrel zárult a Coldplay környezetbarát turnéja

2024.06.06. - 14:00

2021-ben a Coldplay bejelentette a 12 pontos tervét a karbonkibocsátás 50%-os csökkentésére. Kiderült, hogy céljukat még túl is teljesítették. A banda elmondta, hogy az utolsó két évben, az “Music of the Spheres” turné során a szén-dioxid kibocsátásuk 59%-kal csökkent az előző, 2016 és 2017 közötti időszakhoz képest. Emellett világszerte 7 millió fát ültettek a koncertjeek sikere nyomán. Ez a banda azon fogadalmának eredménye, hogy minden, a turné koncertjein résztvevő rajongóért egy fát ültetnek.

Hihetetlen sikerrel zárult a Coldplay környezetbarát turnéja

“Hatalmas köszönet az elképesztő turné családunknak és mindazoknak a briliáns embereknek, akik ezt lehetővé tették. Először is köszönjük mindazoknak, akik eljöttek a showk-ra és segítettek feltölteni az elektromos kerékpárok és a kinetikus táncparkett akkumulátorait; köszönjük mindazoknak, akik gyalog, kerékpárral, a közösségi közlekedést használva vagy tömegközlekedéssel érkeztek; mindazoknak, akik többször használatos vizespalackokat hoztak, vagy visszahozták LED karkötőjüket újrahasznosításra; és mindazoknak, akik jegyet vettek, ami azt jelenti, hogy máris elültették az egyiket, a 7 millió fa közül” – áll a banda közleményében.

A “Music of the Spheres” turné 2022 márciusában kezdődött, és több mint 9 millió jegyet adtak el rá.
A Coldplay eddig is a fenntarthatósági kezdeményezések és a környezetvédelmi kötelezettségvállalások átfogó sorozatát prezentálta a 2022-es világkörüli turnéjával egybekötve: a zenekar az eladott jegyek mennyiségével megegyező arányú fa ültetetését támogatja, de célja ezt a számot növelni. Az együttes emellett 100%-ban megújuló energiával fenntartott élőműsorral is előrukkolt, a világ első karbonsemleges koncerthelyszín nyitóeseményén, a Seattle-i Climate Pledge Arenaban.
A “Music of the Spheres” 2023-as folytatásnál hasonlóképpen elsődleges szempont volt a zenekar számára a környezettudatosság. Chrs Martinék külön sajtónyilatkozatot adtak ki arról, hogy a koncertjeikhez kizárólag megújuló energiaforrást használnak. Így például minden koncerthelyszínen napelemeket illetve szélturbinákat szerelnek fel, amelyek biztosítják a koncertek áramellátását.