A tofu manufaktúrát, amely Bécs 2. kerületében, a Karmelitermarkton található, az osztrák Elisabeth Hakel és a kínai gyökerekkel rendelkező Liwei Sun alapította, akik tudták, hogy a bécsi tofu-előállítás igazi piaci rés – a város egyszerűen kiáltott érte. Az ötlet egy baráti vacsora alkalmával született, és mára kézzelfogható vállalkozássá nőtte ki magát.
A két alapító ötvözi a kínai tofu-készítés több ezer éves hagyományait az osztrák biotermesztés minőségével: termékeikhez kizárólag Ausztriában termesztett szójababot használnak. Egy nap a manufaktúrában reggel nyolckor kezdődik, ahol már kilenc-tíz kiló tofut állítanak elő ételekhez, vagy kenhető krémekhez, helyben fogyasztásra és elvitelre is.
A Bécsi Gazdasági Ügynökség felismerte az ötlet üzleti és társadalmi értékét: 75.000 euró támogatással és szakmai tanácsadással segítette a vállalkozást, ami összegből nemcsak az üzem átalakítását, hanem a termékfejlesztés folytatását is megvalósíthatták. Emellett a befektetéshez további 5.000 eurós „női bónusz” is társult, amelyet női vállalkozók kapnak cégalapításkor, azért, hogy sikeresen megvalósíthassák üzleti ötleteiket. A Bécsi Gazdasági Ügynökség az ilyen vállalkozásokat ezen felül külön támogatja személyre szabott tanácsadással és coachinggal is.A bécsi tofu gyártás erőforráskímélő, fehérjében gazdag és alacsony kalóriatartalmú terméket eredményez, amely kiválóan illeszkedik Bécs sokszínű kulináris világába. A Karmelitermarkt piac új szereplője azonban több, mint egy élelmiszerüzem: olyan találkozási pont, amely élénkíti a környék gazdasági és társadalmi életét, vonzza a helyieket és a látogatókat egyaránt.
Forrás: City of Vienna
📷 Markus Wache