Hollywoodi csillogás várható az idei Super Bowlon

2022.02.13. - 09:30
Ma rendezik a profi amerikaifutball-liga, az NFL nagydöntőjét, amelyben a Los Angeles Rams hazai pályán fogadja a Cincinnati Bengals együttesét. A helyszín az 5 milliárd dollárból felhúzott, 2020-ban átadott SoFi Stadion, a világ jelenleg talán lemodernebb létesítménye lesz. A híres félidei showban Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar készül ígérates műsorral.
Hollywoodi csillogás várható az idei Super Bowlon

Az NFL történetében tavalyig egyszer sem fordult elő, hogy egy csapat saját stadionjában játszhat a nagydöntőben, a sort végül a Tampa Bay Buccaneers törte meg, amely el is hódította a Vince Lombardi-trófeát.
A szakértők szerint a házigazda Rams a mérkőzés favoritja, a kaliforniai gárda 2019 után játszik újra a Super Bowlban. A legnagyobb változást azóta az jelenti, hogy az előző holtidényben elcserélte fiatal, kiegyensúlyozatlan irányítóját, Jared Goffot a Detroit Lionsot több mint tíz évig irányító Matthew Staffordra, akinek a mostani idényt megelőzően egyetlen győzelme sem volt a rájátszásban.

A Bengals két idénnyel ezelőtt még a liga leggyengébb csapata volt, ennek “köszönhetően” választhatott elsőként a 2020-as drafton, így érkezett a csapathoz az LSU egyetemmel bajnok, szinte minden fontos rekordot átíró Joe Burrow. A fiatal játékos első szezonja közepén egy borzasztó térdsérülést szenvedett, így a Bengals újra gyengén szerepelt és az ötödik helyen választhatott a drafton: a klub ezért tudta megszerezni Burrow kedvenc egyetemi csapattársát, a posztján hozzá hasonlóa korszakos tehetségnek tartott Ja’Marr Chase-t. Kettejük kapcsolata az első pillanattól kezdve az NFL-ben is működött, Chase az év támadó újonca lett, Burrow pedig a szezon visszatérője, a gárda úgy jutott el a nagydöntőig, hogy az Amerikai főcsoport első kiemeltjét, a Tennessee Titanst, majd az AFC előző három szezonjában finalista Kansas City Chiefst is idegenben verte.
Stafford és Burrow személyében mindkét oldalon egy korábbi 1/1-esként kiválasztott irányító lesz a pályán, a Super Bowlok történetében ilyen csak egyszer volt, 2016-ban az 50. Super Bowlon a Denver Broncos Peyton Manningel győzte le a Cam Newton vezette Carolina Pantherst.
A Bengals története első sikerére készül, az 1981-es és az 1988-as szezont követően harmadszor szerepel a Super Bowlban, míg a Rams az 1999-es idényben hódította el története egyetlen trófeáját, emellett van három veresége.

Érdekesség, hogy mindkét gárda a főcsoportja negyedik kiemeltjeként vágott neki a playoffnak, az NFL 1975-ben vezette be a kiemeléseket, az idei lesz az első Super Bowl, amelyen az első vagy második helyre rangsoroltak közül egyik sem lesz ott. Legutóbb negyedik kiemeltként 2013-ban a Baltimore Ravens tudott diadalmaskodni.

Az idei Super Bowl több szempontból is különleges lesz, ugyanis egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatt nem tudták telt ház előtt megrendezni az eseményt, most viszont tömött lelátó és elképesztő show várható. Mélyen a zsebébe kell nyúlni annak, aki látni akarja a találkozót, ugyanis a legolcsóbb, még egyáltalán elérhető jegyért körülbelül ötezer dollárt (több mint 1,5 millió forint) kérnek.
Ezúttal a félidei show is különleges lesz, ugyanis nemcsak egy előadó lép színpadra, hanem a hip-hop szcéna legendái veszik birtokba bő húsz percre a pályát: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar készül felejthetetlennek ígérkező műsorral.

A reklámidő ára is az egekbe szökött erre a nagydöntőre, tavaly még “csak” 5,5 millió (1,7 milliárd forint) dollár volt fél perc ára, ugyanennyi időért idén már 7 millió dollárt (2,16 milliárd forint) kell fizetni, ez azonban nem riasztotta el a multicégeket, amelyek egy része tavaly a pandémia miatt távolmaradt a Super Bowltól, most viszont visszatérnek a jellemzően csak erre a mérkőzésre készülő reklámfilmjeikkel.

Forrás: MTI

Fotó:Rob Carr/Getty Images