Inkább a szerencsés péntek 13-ban hisznek a franciák

2024.09.13. - 10:14
A péntek 13-ától való félelem a nehezen kiejthető paraszkevidekatriafóbia.
Inkább a szerencsés péntek 13-ban hisznek a franciák

Minden ötödik francia hisz abban, hogy a péntek 13-a szerencsés nap, derül ki a francia nemzeti lottó, a La Française des Jeux, 2022-ben végzett felmérésből. De van olyan ország is, ahol ezen a napon kedvezményesen lehet tetováltatni.

A péntek a keresztény hagyományok szerint szerencsétlenséget hozó nap, mert Jézus Krisztus halálával kapcsolatos, magyarázta az AFP hírügynökségnel Dominique Desjeux antropológus. Másrészt az utolsó vacsorán Jézus mellett 12 apostol volt, innen ered a 13-as szám balszerencsés mivolta.

IV. Fülöp francia király 1037. október 13-án, pénteken fogatta el és kínoztatta meg a legtöbb templomos lovagot – ezzel véget vetve a rend létezésének. 2012. január 13-án süllyedt el a Costa Concordia hajó, és a 2015-ös párizsi terrortámadások is november 13-án, pénteken történtek. Ennek ellenére, a franciák többsége nem hisz a péntek 13. balszeretncsés mivoltában.

Eveline Lenoff numerológus megfigyelte, hogy ezen a napon nő a konzultációk száma, ügyfelei nyitottabbak a tarotkártya-jóslatokra. “A numerológiában a 13-as szám 4-esre (1+3) redukálható, amely sem pozitív, sem negatív, hanem a változás szimbóluma” – mondta Lenoff.

2000 óta a francia nemzeti lottó minden péntek 13-án különleges sorsolást tart, 13 millió eurós jackpot nyereménnyel. Ezeken a napokon kétszer-háromszor több játékos lottózik, mint más napokon.

Finnországban a hatóságok ezt a dátumot közlekedésbiztonsági kampányok szervezésére is használják. Az Egyesült Államokban péntek 13-án kedvezményes áron készítenek tetoválásokat, amely hagyomány a tengerész babonákból ered. Spanyolországban és Latin-Amerikában péntek 13-a valójában kedd 13-a. A néphiedelem szerint ezen a napon nem szabad utazni vagy esküvőt tartani.

📷Getty Images