Isten éltesse Dua Lipát!

2024.08.22. - 10:00

A többszörös Grammy- BRIT- és Billboard-díjas Dua Lipa, ma ünnepli 29. születésnapját. Az 1995. augusztus 22.én, Londonban született és nevelkedett Dua albán gyökerekkel rendelkező családból származik, szülei az 1990-es években érkeztek Angliába Koszovóból. Az énekesnő már kiskorától kezdve érdeklődött a zene iránt, amit apjától, Dukagjin Lipától örökölt, aki maga is zenész volt. A középiskola után Dua úgy döntött, hogy követi az álmait, és zenei karrierbe kezdett, eleinte YouTube-ra feltöltött feldolgozásokkal hívta fel magára a figyelmet – azóta pedig igazi világsztárrá vált.

Isten éltesse Dua Lipát!

Első kislemeze, a “New Love” 2015-ben jelent meg, de az igazi áttörést a “Be the One” hozta meg számára, amely világszerte sikert aratott. 2017-ben adta ki debütáló, saját nevét viselő albumát, rajta olyan slágerekkel, mint a “IDGAF” és a “New Rules”. Utóbbi különösen nagy siker lett, és megerősítette Dua Lipa pozícióját mint a popzene egyik legújabb és legfényesebb csillaga. A Calvin Harris-szel közös, 2018-as  „One Kiss”  igazi mérföldkövet jelentett a faiatal énekesnő karrierjében: a hatalmas siker lett, több mint 904 milliós YouTube megtekintéssel.

Az énekesnő már pálayfutása kezdetétől izgalmas zenei kollaborációkban is részt vesz: közös dalokat jegyez többek közt Calvin Harris mellett, Elton Johnnanl, Miley Cyrus-szal, Madonnával és Missy Elliottal, Megan Thee Stalional vagy Sean Paullal.

Dua Lipa második stúdióalbuma, a “Future Nostalgia”, 2020-ban jelent meg, és világszerte hatalmas kritikai és kereskedelmi sikert aratott. Az album olyan slágerek hallhatóak, mint a “Don’t Start Now”, a “Physical”, és a “Levitating”. A “Future Nostalgia” elnyerte a legjobb pop albumnak járó Grammy-díjat, és megerősítette Dua Lipát helyét a kortárs popzene élvonalában.

Idén májusban dobta piacra harmadik albumát, a „Radical Optimism“-et, amivel azonnal meghódította a slágerlistákat tengeren innen- és túl. Az album 46,300 eladott példánnyal debütált a brit albumlista élén. Az Offical Charts adatai szerint, a megjelenést követő első héten, a brit előadók közül eddig egyedül Adele adott el több albumot „2021. novemberében megjelent „30“ című korongjából. A „Radical Optimism“ első nagy sikere a beharangozó kislemez, a „Houdini” volt.

Idén Dua volt Glastonbury egyik headlinere, néhány nappal azután pedig, hgy június 28-án, a zárónapon a híres fesztivál Pirams-színpadán lépett fel, a háromszoros Grammy-díjas énekesnő bejelentette hogy karrierje újabb mérföldkőhöz érkezett: jövő nyáron, 2025. június 20 –án a Wembley Stadionban ad koncertet. Ezt megelőzően azonban, még idén, október 17-én az ikonikus londoni Royal Albert Hallban lép fel – a show-ra a jegyek azonnal elketek.

A brit-albán énekesnő a Glastonbury fesztiválon mutatkozott először nyilvánosan új barátjával, Calum Turnerrel is, akivel év eleje óta alkotnak egy párt. Calum Turner előtt Dua Lipa Romain Gavras rendezővel, valamint Gigi és Bella Hadid testvérével, Anwar Hadiddal járt. Turnernek pedig négyéves kapcsolata volt Vanessa Kirby színésznővel.

Dua Lipa néhány év alatt kivívta a helyét a zeneipar legfontosabb személyiségei között, tehetsége és kreativitása pedig határtalan lehetőségeket ígér a jövőre nézve is. A zene mellett azonban a filmezéssel is kacérkodik, amellett, hogy a Berbie-film egyik betétdalát énekli, feltűnt a egy jelenetében is, ám a komolyabb kihívás az „Argylle: a szuperkém” volt, amelyben Dua valóban bebizonyította, hogy a filmvásznon is hely van.