Lady Gaga leállítja az amerikai turnéját – így tiltakozik az abortusz törvény ellen

2022.08.16. - 14:00
Az énekesnő leáll a koncertekkel az Egyesült Államokban, hogy így fejezze ki, támogatja az abortuszhoz való jogot és elfogadhatatlannak tartja, hogy a döntéshozók, nők ezreinek életét veszélyeztetik az új törvény elfogadásával. Lady Gaga az utolsó fellépésén egy dalt is szentelt minden amerikai nőnek.
Lady Gaga leállítja az amerikai turnéját – így tiltakozik az abortusz törvény ellen

Az énekesnő 2020-ban, a pandémia miatt elhalasztott Chromatica Ball Summer Stadium turnéjával járja a világot, ám az európia állomások után, az Egyesült Államokban nem folytatja a koncertkörutat, hogy így fjezze ki tiltakozását a megváltoztatott abortusz törvény ellen.

„Imádkozom, hogy ez az ország végre hallassa a hangját, hogy összefogjunk, és ne álljunk le addig, amíg a dolgok helyre nem jönnek” – mondta Lady Gaga Washingtonban, az utolsó koncertjén az USA-ban, mielőtt elénekelte “a The Edge of Glory” című dalát, amelyet minden nőknek ajánlott, „akinek most aggódnia kell a testéért, ha teherbe esik.”
Lady Gagát a dal előadása közben láthatóan hatalmába kerítették az érzelmek: „Egyszerűen továbbra is hinned kell abban, hogy minden rendben lesz” – mondta az előadása közepén, megszakítva a dalt.

Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban felülvizsgálta, és felülbírálta a Roe kontra Wade döntését, amely országosan biztosított az abortusz jogát. Az új döntéssel a tagállamok jogkörébe utalta az abortusz jogát. A Roe kontra Wade-ügyben hozott döntésében, 1973-ban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az abortusz, vagyis a művi terhesség-megszakítás szabályozása a tagállamonk szintjén ellentétes az amerikai alkotmánnyal. Ezzel országosan – valamennyi tagállamban – biztosította és garantálta a nők jogát az abortuszhoz, illetve a választás lehetőségét.
Azzal, hogy most a 49 évvel ezelőtti döntést felülbírálták, az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai lehetőséget adtak arra, hogy minden tagállam saját jogkörében döntsön az abortusz betiltásáról.

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images