Larry macska már a hatodik "főbérlőjét" fogadja a Downing Streeten

2024.07.09. - 12:00

2011. februárja óta a Downing Street 10, megbecsült lakója, Larry a macska, a fő egerész, aki egy londoni állatmenhelyet cserélt a brit miniszterelnöki rezidenciára, ahol eddig öt minisztreelnököt “váltott le” – néhány napja pedig már a Munkáspárt vezetőjével, Keir Starmerrel él együtt.

Larry macska már a hatodik "főbérlőjét" fogadja a Downing Streeten

Larry, aki főegerészként immár 13 éve tölt be fontos pozíciót a Downing Streeten, hosszú idő óta az első macska volt ezen a címen elődje, Humphry 1997-esnyugdíjazása után. Larry-t David Cameron volt a miniszterelnök felesége, Cherry fogadta örökbe, a londoni Battersea Dogs & Cats Home állatmenhelyről, hogy felvegye a harcot a miniszterelnöki rezidencián elszaporodó egerekkel szemben.  Larry szolgált még Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss és Rishi Sunak alatt is. Múlt hét péntektől pedig a Munkáspárt vezetőjével, Keir Starmerrel, és a család saját macskájával él együtt– jegyzi meg a Reuters.

„Olyan, mintha tegnap lett volna, amikor Larry a menhelyre került, abban a reményben, hogy új otthonra talál. Azt hiszem akkor senki nem tudta elképzelni, milyen hihetetlen élete lesz” – mesélte néhány éve Lindsey Quinlan, a Battersea menhely munkatársa.

Larry-t – akinek saját Twitter oldala is van -, nem csak a mindenkori brit miniszterelnöki rezidencia lakói és személyzete imádja, hanem az ott megforduló magas rangú vendégek, politikusok sem mulasztják el megsimogatni. A Downing Streeten 10 előtt szolgálatot teljesítő rendőrökön át az újságírókig mindenki Larry-rajongó. A járókelők is gyakran találkoznak vele az utcában, és olyankor Nagy-Britannia főegerésze kegyesen nekik is hagyja magát megsimogatni.

Fotó: Aaron Chown/PA Images/Getty Images