"Láthatóvá tenni a láthatatlant" - 2022-ben ez a víz világnapja mottója

2022.03.22. - 13:00
A dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára, 1992-ben az ENSZ 47. ülésszaka március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította, és 1993 óta ünnepeljük. Idén a víz világnapján a felszín alatti vízek fontosságára hívják fel a figyelmet - a világnap mottója ezért 2022-ben "Láthatóvá tenni a láthatatlant".
"Láthatóvá tenni a láthatatlant" - 2022-ben ez a víz világnapja mottója

A víz világnapját minden évben március 22-én tartják. Amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson. Jelenleg a projekt a 6. fázisnál tart, melynek megnevezése: “Fenntartható Fejlődési Cél: 2030-ig legyen hozzáférhető a tiszta víz és a biztonságos szennyvízkezelés mindenki számára”.

A víz világnapja felhívj a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére is, illetve igyekszik rávenni arra mindenkit, hogy gondolkodjon el azon, mit jelent számára a víz, hogy milyen értéket képvisel.

A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, emberi méltóságot, termelékenységet.
Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.

Az idei világnap kiemelt üzenete, hogy összefogásra és tervezésre van szükség ahhoz, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk a felszín alatta vizekkel, kihasználjuk a benne rejlő lehetőségeket. Ezért is az idei világnap mottója: “láthatóvá tenni a láthatatlant”.

“A felszín alatti vizek láthatatlanok, jelenlétüket mégis mindenhol tapasztaljuk. A lábunk alatt meghúzódó víz egy rejtett kincs, ami a világ szárazabb területein élőknek az egyetlen vízforrása lehet. Édesvízkészletünk jelentős hányadát ezek a vizek teszik ki: táplálják az ivóvíz-hálózatot, a higiéniai rendszereket, az ipart és a mezőgazdaságot, fenntartják a természetes ökoszisztémákat. Sokan nincsenek tisztában a felszín alatti vizek fontosságával, így az emberi tevékenység sok helyen túlhasználja és szennyezi ezeket a vizeket is. A felszín alatti vizek kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodásban is” – írja a vízvilágnap.hu.

Fotó: Pixabay