Ma (is) a cicákat ünnepeljük!

2024.02.17. - 09:00

A macskáknak több ünnepnapot is szentelnek világszerte: a szokásosnál is nagyobb csodálattal adózunk nekik október 29-én, a macskák napján, augusztus 8-án a nemzetközi macska napon és ma, február 17-én, a macska világnapon.

Ma (is) a cicákat ünnepeljük!

A macska világnap kezdeményezése 30 éve Olaszországból indult, Claudia Angeletti, a Tuttogatto- természetesen cicás – magazin újságírója ötlete nyomán. A februári napra azért esett a választás, mert ez a vízöntő hava, amely csillagjegy a zodiákusban a szabad és független szellem képviselője – pont, mint amilyen a macskák személyisége.

Ezen a napon immár nem csak Olaszországban, hanem Európa szerte ünneplik a macskákat, különböző rendezvényekkel, konferenciákkal, kiállításokkal és nem utolsó sorban étel –és adománygyűjtéssel, amivel a hontalan cicáknak igyekeznek segíteni. Természetesen az olaszok ebben is élen járnak, hiszen Itáliában több közel hátom millió kóbormacska él, főleg Róma, Torinó, Nápoly és Milánó környékén.

A macskatartásnak egyébként számos, tudományosan bizonyított pozitív hatása van: javítja a mentális egészséget, csökkenti a stresszt és a depressziót. A macskák rendkívül intelligens állatok, többek közt több mint százféle hangjel és testbeszéd segítségével kommunikálnak, mint például nyávogás, dorombolás, bújás, fújás, morgás, perregés. És bár határozott és független egyéniségek, nagyon ragaszkodóak tudnak lenni.

A macska háziasítása rendkívül sokáig tartott, kezdete az ember letelepedésének időszakára tehető. Számos ősi vallás szerint a macskák felemelkedett lelkek, melyek az emberek társai vagy vezetői, minden dolgok tudói, akik azért hallgatnak, hogy ne befolyásolják pártfogoltjaikat. Egyes hiedelmek szerint hatodik érzékkel rendelkeznek, képesek a lelkek, a szellemek és a gonoszság észlelésére.

Fotó: Pixabay