Ma mindeképp lőjj egy selfie-t!

2024.06.21. - 12:00

Június 21. a nemzetközi selfie nap. A modern „önarckép”, amely készülhet szólóban és csoportosan is, ma már nem csak elmaradhatatlan része a közösségi média-posztoknak, de a telefonjaink képgalériájában is szép számmal akad belőle, saját felhasználásra.

Ma mindeképp lőjj egy selfie-t!

A selfie szó – ami az angol, önarcképre is használt selfshot rövidítéséből alakult ki – hivatalosan 2013-ban került be az Oxford Dictionaries -be, mint „fotó, amit valaki saját magáról készít, jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával, és feltölti a közösségi oldalakra.” Az első selfie azonban jóval korábban született, mint hogy szavunk lett volna rá: 1893-ban és bizonyos Robert Cornelius készítette, egy Philadelphia-i amatőr vegyész és lelkes fényképész.

A selfie ma már a mindennapjaink része, ám vannak olyanok, akik magas szinten űzik – és még pénzt is keresnek vele. Kétségkívül a selfie-királynők a Kadashian klán tagjai, akik nem csak szép vagyonra tettek szert többek közt a selfie-knek köszönhetően, hanem még kézikönyvet is írtak arról, hogyan kel tökéletes selfie-t készíteni.
Nem lehet azonban megkerülni a tényt, hogy a selfie-zés kezd egyre veszélyesebbé válni, mivel sokan extrém helyszíneken fotózkodnak, ami életveszélyes lehet. Szakemberek szerint, amikor az érzelmek és az izgalom kerekednek felül, elveszíthetjük a kontrollt a helyzet fölött, csakúgy, mint a védekezési ösztönüket.

Az eddigi talán leghíresebb selfie, a 2014-es Oscar-gálán készült fotó is bizonyítja, hogy nem kell életveszélybe sodornunk magunkat, ahhoz, hogy elkészítsük életünk selfie-jét.
A képet Bradley Cooper készítette, de Ellen DeGeneres osztotta meg a Twitter és Instagram oldalán és ezzel fel is robbantotta a közösségi oldalakat.

Fotó: Ellen DeGeneres/Twitter/Getty Images