Ma van a barátság világnapja!

2024.07.30. - 10:00

A barátság világnapját 1958 óta tartják Paraguayban, innen terjedt el több Dél-Amerikai államban az ünneplése. A barátság világnapja minden évben július 30-ára esik. Az internet és a közösségi média térhódítása után már méginkább elterjedt, és már világszerte megemlékeznek a barátság napjáról.

Ma van a barátság világnapja!

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése (az ENSZ szerve) 2011-ben nyilvánította nemzetközi nappá a mai napot – a barátság jegyében.
Néhány országban azonban más napokon ünneplik a barátokat, van ahol augusztus első vasárnapján, van ahol április 8-án.

A barátság a saját választásunk, egy barát nem helyettesíthető. Egy barát kiválasztása szabad és tudatos cselekvés – a barátaink a választott családunk.

Nemrég egy kutatás genetikai hasonlóságot is kimutatott a barátok közt. A Stanford, a Duke és a Wisconsin-Madison egyetem kutatói 5000 kamasz baráti párost vizsgáltak és számos genetikai összehasonlítást végeztek. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a barátok genetikailag sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint a kísérlet során találomra összehozott párosoknál, és kétharmaddal jobban hasonlít egymáshoz a genetikai állományuk, mint a házaspároké.

Ugye senki sem tudja elképzelni, hogy mi történne ha nem hívhatná fel legjobb barátját akár a világ másik végéről, ha nem mesélhetne neki, ha nem tudná megbeszélni vele a bánatát, örömét.

Idézetek a barátságról:

Ha nincsenek barátaid, semmid sincs – CSI: New York-i helyszínelők c. film

Barátok: család, melynek tagjai maguk választották magukat – Alphonse Karr

A barátságok percek alatt köttetnek, pillanatok alatt semmisülnek meg, és évekbe telik, hogy helyrehozzuk a kárt – Pierce Brown

A férfi és nő barátságában talán épp az a legcsodálatosabb, hogy időnként a korlátok ledőlhetnek – John Cure

Pixabay