Ma van a bécsi szelet napja!

2024.09.09. - 10:00
Ha szerted a rántott húst, akkor nem kérdés, mi legyen a mai ebédeded vagy a vacsorád.
Ma van a bécsi szelet napja!

Nincs is jobb egy isteni, hatalmas bécsi szeletnél, ugye?  Szeptember 9-én pedig ezt a finomságot ünnepeljük.

A tradicionális bécsi szelet – németül Wiener Schnitzel – a bécsi konyha közismert, 3-4 milliméter vastagságú borjúhúsból készített, panírozott, húsétele.

Amennyiben Bécsben a zsemlemorzsával panírozott ételt sertéshúsból készítik, akkor a hivatalos neve Schnitzel nach Wiener Art, azaz szelet bécsi módra, illetve „Wiener Schnitzel vom Schwein“.

Érdekességek:

– A panírozott borjúhúsból készült sült, a Kalbsschnitzel első leírása egy 1884-ben kiadott szakácskönyvben szerepel.

– a bécsi Figlmüller étterem 34 cm-es mega változatából több mint 250 000 szelet fogy évente.