Ma van a Béke Nemzetközi Napja

2024.09.19. - 08:00
A mai nap emlékeztet arr, hogy minden napnak a békéről kéne szólnia.
Ma van a Béke Nemzetközi Napja

1981-ben az ENSZ Közgyűlésének nyitónapján született meg a döntés, hogy minden év szeptemberének harmadik keddjén ünnepljük a Béke Nemzetközi Napját. Egy 2001-es határozat értelmében azonban 2002 óta szeptember 21-én tartjuk ezt a napot, ami nem csak a béke, hanem a  fegyverszünet és az erőszakmentesség napja is egyben – és ma sajnos újra többszörösen aktuális.

Az ENSZ által kezdeményezett Béke Napja nemcsak a nemzetek közti békére hivatott  irányítani a figyelmet, hanem az erőszakmentességre a családokban, közösségekben. Felhívja a figyelmet a béke, a békesség fontosságára minden országban, minden  társadalmi csoportban világszerte. A béke ugyanis a teljes erőszakmentességet jelenti – nem csak a háborúmentes világot – hanem verbális erőszak és uszításmentes világot is.

Kevéssé ismert tény, hogy a béke szimbólumáva vált galamb, alkotója Picasso hevesen tiltakozott, amikor tudomására jutott, milyen fontos szerepet szánnak a művének, mert bár gyakran rajzolt galambokat, szerinte ez az egyik legagressízvebb madár, így egyáltalán nem méltó arra, hogy a béké szimbóluma legyen.