Ma van a Méhek Világnapja

2024.05.20. - 06:00

Az Egyesült Nemzetek Szervezete három évig vizsgálta a méhek világnapjának kijelölését kezdeményező szlovéniai beadványt, míg végül 2017. decemberi közgyűlésükön elfogadták. A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került a naptárakba.

Ma van a Méhek Világnapja

A dátum magyarázata: 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állítanak emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja.

A Méhek Világnapja nem összekeverendő a Méhek Napjával, melyet a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére indítottak el, és melynek célja a hazai mézfogyasztás növelése. A Méhek Napja alkalmából nem csak a méz fogyasztásra hívják fel a méhészek a figyelmet április 30-án, hanem a méhek nélkülözhetetlenségére is… A méhek megporzó munkája nélkül ugyanis, nem lenne élet a Földön!

Ma viszont az egész világon, nem csak Magyarországon ünnepeljük a méhecskéket! Ha meg tudjuk oldani, a teraszon, vagy a kertünkben hozzunk létre egy kis helyet olyan virágokkal, melyekről tudjuk, hogy szeretik a méhek. ?

Fotó: Pixabay