Ma van az erőszakmentesség és a vegatrianizmus világnapja

2024.10.02. - 08:00
A két világnapot egy személy kapcsolja össze: Mahátma Gandhi.
Ma van az erőszakmentesség és a vegatrianizmus világnapja

Az ENSZ kezdeményezésére 2007 óta Mahátma Gandhi születésnapja, október 2-a az erőszakmentesség világnapja, amely azt hirdeti, milyen fontos a Föld minden lényének tisztelete, az egymásra való odafigyelés és az együttérzést! Ugyancsak az indiai szellemi vezető születésnapján ünnepel a világ vegetariánus közössége is.

Gandhi, az erőszakmentes ellenállás híve és India függetlenségi mozgalmának vezetője inspirálta a világot a békés megoldások keresésére, itte, hogy az erőszakmentesség nem a gyengeség jele, hanem a belső erő és bátorság kifejezése. Éppen ez az Erőszakmentesség Világnapjának üzenete, ahogyan az is, hogy utasítsunk el mindenféle fizikai vagy verbális erőszakot, hogy szeretettel és együttérzéssel forduljunk minden élőlény felé.

A világnap üzenete különösen fontos a mai világban, ahol a háborúk, a terrorizmus és az erőszak különböző formái és az egyéni emberi gonoszság továbbra is nagy kihívást jelentenek az emberiség számára. Az erőszakmentesség világnapján a világ minden táján különféle rendezvényeket, előadásokat és tüntetéseket tartanak, amelyek célja a béke és az erőszakmentes társadalom előmozdítása, amiért egyénileg is sokat tehetünk, akár azzal, hogy tiszteletteljesen viselkedünk másokkal.

Mahátma Gandhi szavai – „Légy te a változás, amit látni szeretnél a világban” – továbbra is aktuálisak. Az Erőszakmentesség Világnapja arra ösztönöz, hogy mind egyéni, mind közösségi szinten az erőszakmentesség mellett kötelezzük el magunkat,  legyünk együttérzőek minden élőlénnyel szemben és a saját eszközeinkkel dolgozzunk egy igazságosabb és békésebb világért – nemcsak politikai vagy társadalmi kontextusban, hanem a mindennapi életben is.

1977-ben az Észak-Amerikai Vegetáriánus társaság éppen az erőszakmentesség világnapjához és kapcsolódva Mahatma Gandhi születésnapját nyilvánította vegetarianizmus világnapjává is.

A világon ma hozzávetőlegesen 375 millió vegetáriánus él, ám pontos számot lehetetlenség mondani, mivel a vegetáriánus étrendet sokféleképpen definiálják. Egyes becslések szerint a vegetáriánusok aránya világszerte folyamatosan növekszik, különösen a nyugati országokban. A növekedés egyik oka a fenntarthatósági és környezetvédelmi aggályok erősödése, valamint a növekvő érdeklődés az egészséges életmód iránt.

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy miért választják az emberek a vegetáriánus életmódot. Íme a leggyakoribb okok:

  • Etikai megfontolások: Sokan az állatokkal való bánásmód miatt döntenek a vegetáriánus étrend mellett, mert elutasítják az állatok szenvedését és a hústermelés kegyetlen körülményeit.
  • Egészségügyi indokok: Kutatások szerint a vegetáriánus étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések kockázatát. Ezért sokan az egészségük megőrzése érdekében váltanak.
  • Környezetvédelmi aggályok: Az állattartás jelentős környezeti terhelést jelent, például az üvegházhatású gázok kibocsátásában és a vízhasználatban. A környezettudatosság növekedése is egyre több embert késztet arra, hogy vegetáriánussá váljon.
  • Fenntarthatósági megfontolások: A vegetáriánus étrend fenntarthatóbbnak tekinthető, mivel kevesebb erőforrást igényel, mint a húsalapú étrend.
  • Vallási és kulturális okok: Néhány vallási irányzat, mint például a buddhizmus, a dzsainizmus és a hinduizmus, támogatja a vegetáriánus életmódot. Bizonyos kultúrákban hagyományosan magas a vegetáriánusok aránya, például Indiában.

Tény azonban, hogy a vegetáriánusok számának növekedése globális trend, különösen a fejlett országokban, ahol a fenntarthatóság és az egészségügyi szempontok egyre nagyobb szerepet kapnak.

📷 Getty Images