Már csak hármat kell aludni, és itt a Grammy-gála

2022.03.31. - 14:00
A 64. Grammy díjátadót április 3-án, vasárnap rendezik és 1973 óta először tartják Los Angelesen illetve New Yorkon kívül: a helyszín idén az MGM Grand Garden Arena”lesz, Las Vegasban. A gála házigazdájának szerepét a komikus Trevor Noah vállalta. Ismert az este összes fellépőjének a neve is, mint ahogyan már az is tudható, hogy kik lesznek a hiányzó sztárok.
Már csak hármat kell aludni, és itt a Grammy-gála

Akik nem lesznek ott

The Weeeknd, aki tavaly előtt, miután megkérdőjelezhetetlen sikerei ellenére sem jelölték egyetlen kategóriában sem, korruptnak nevezte a Grammy vezetőségét és kijelentette, hogy ezentúl nem hajlandó egyetlen munkáját sem díjra javasolni és erre a kiadójának is határozott utasítást adott. A kanadai zenészt most mégis három kategóriában jelölték – igaz nem egyéni szerzeményeivel: a legjobb album díjára, mint közreműködő Doja Cat „Planet Her”, illetve Kane West (aki immár Ye)”Donda” című lemezén, The Weeknd harmadik jelölése pedig Kanye West „Hurricane” című dalához fűződik, amelyben Lil Baby-vel együtt szerepel – ám nem lesz jelen a díjátadón.

The Weekndhez hasonlóan,  honfitársa, Drake is bojkottálja a Grammy-t. A kanadai zenész menedzsmentjével egyeztetve visszalépett a Grammy-jelöléstől, és távol marad a díjátadótól.

Nem lesz ott vasárnap Kanye West sem, – aki most már Ye néven ismert – ő azonban nem önszántából marad távol, hanem a rendezők határozott kérésére. Ennek oka, hogy finoman szólva nem ápol baráti viszonyt a 64. Grammy gála házigazdájával, Trevor Noah-val, és nagy valószínűséggel, ha egy légtérben tartózkodnak, az konfliktushoz vezetne.

Új szabályok – sok díjazott

Az átláthatóságot célzó újítások értelmében megszűntek a jelölések felülvizsgálatát végző bizottságok, ehelyett azokról az akadémia több mint tizenegyezer tagja dönt, a kategóriák száma pedig 15-ről 10-re csökkent, miközben két új kategória született: a „legjobb globális előadás” illetve a latin Grammy-díjnál a „legjobb Musica Urbana album”.

Az Amerikai Lemezakadémia új szabályokat vezetett be a legjobb album kategória jelöltjeinek kiválasztásánál is, hogy több alkotó, producer és dalszerző is esélyes legyen a Grammy-díjra. Az új szabály értelmében mindenki, aki részt vett egy-egy Grammy-díjra jelölt album elkészítésében, legyen az (vendég)előadó, hangmérnök, producer vagy dalszerző szintén jelölést kap, még akkor is, ha például az illető csupán egy, a jelölt albumon szereplő dal társszerzője. Így egy albumért akár ötvenen is hazavihetik a gramofont.

A legek

A legtöbb jelölést Grammy- díjra – összesen 11-et – idén John Batiste kapta, köztük a két vezető kategóriában, az „év albuma” („We Are”)  és az „év felvétele” ” („Freedom”) is díjra esélyes.  Az Oscar-díjas zenész számos műfajban jeleskedik, így többek közt jazzben és R&B-ben is esélyes, arra, hogy díjra váltsa a jelölét.

Jay Z, akit ezúttal három kategóriában jelöltek az elismerésre, még ha nem is nyer, máris történelmet írt, mivel így ő lett a legtöbb, összesen 83 jelöléssel büszkélkedő előadó a Grammy története során.

Az elemzők szerint azonban a 64. Grammy-gála favoritja Olivia Rodrigo, aki az “év  albuma”, az “év előadója” az “év felvétele” illetve az “év dala” kategóriákban is érdekelt. Utóbbira a “Drivers License” című dalát jelölték. A szakértők úgy vélik, a fiatal énekesnő távozik majd a legtöbb díjjal a Grammy-ceremóniáról.

Az „első bálozók”

Selena Gomezt,  aki bár az évek során bebizonyította, hogy helye van a zenei világ élvonalában, most először jelölték Grammy-díjra, új spanyol nyelvű, “Revelación” című albumáért. Emellett több évtizedes sikeres pályafutásuk ellenére, a legendás ABBA is először szerepel a Grammy-jelöltek közt, a “I Still Have Faith In You” című dalukkal, amellyel tavaly visszatértek a zenei szcénára.

Éééés a színpadon…

Már ismert az összes előadó neve, akik színpadra lépnek vasárnap a MGM Grand Garden Arenaban. A legtöbb jelöléssel büszkélkedő Jon Batiste és a favoritnak tartott Olivia Rodrigo mellett a BTS, J Balvin, Lil Nas X és Jack Harlow, H.E.R., Nas, az alternatív country és rockzenét játszó Brandi Carlile és country sztár Chris Stapleton is zenél majd. Különleges műsorszámmal készül a vasárnap, a  “West Side Story”-ban nyújtott alakításáért Oscar-díjat nyert Cynthia Erivo és a musical női főszereplője, Rachel Zigler.

Fotó: SOPA Images / Getty Images