May the 4th be with you - ma van a Star Wars Világnap!

2024.05.04. - 08:00

A Csillagok háborúja filmek rajongói ezen a napon fejezik ki tiszteletüket az alkotók felé, és megünneplik összetartozásukat is. A filmben elhangzó “May the force be with you” vagyis “Az erő legyen veled” mondat eleje angolul nagyon hasonlóan hangzik, mint a “May the 4th”, ami május negyedikét jelent, így esett a választás erre a napra.

May the 4th be with you - ma van a Star Wars Világnap!

2011. óta a mai napon világszerte rajongók milliói ünneplik a kultikus filmet – hol tematikus, Star Wars – kosztümös összejövetelekkel, hol a Csillagok Háborújához kapcsolódó vetélkedőkkel, vagy akár tudományos rendezvényekkel.

A mai naphoz kapcsolódik egy érdekes történet is, ami elsőre kissé távol áll a Csillagok háborújától – és mégsem. Margaret Tacher 1979. május 4-én lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke, ebből az alkalomból, párttársai a brit konzervatív pártból egy, a “The London Evening News”-ben megjelentetett cikkel köszöntötték, amelynek a címe az volt: “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations!” vagyis, „Az erő legyen veled Maggie. Gratulálunk!”

Kevéssé ismert érdekességek a Csillagok háborúja filmekről:

– A “May The 4th Be With You” kifejezést először 1979-ben használták a filmen kívül

– A Csillagok háborúja filmet állítólag a japán rendező, Akira Kuroszawa alkotásai, A testőr és A Rejtett Erőd ihlették

– A Jedi szó a japán történelmi szamuráj filmek elnevezéséből, a dzsidai-gekiből ered
– Yoda szemét Albert Einstein „tekintetéről” mintázták

– A 2011-ben kiadott Csillagok háborúja emlékérem a Csendes-óceán déli részén található
Niue szigetállamban hivatalos fizetőeszköz lett

– A „Van valami rossz előérzetem van” illetve különböző mondatváltozatai minden Csillagok háborúja filmben elhangzik, és George Lucas már produkcióiban is visszaköszön, töbek közt az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában.

Fotó: Charles McQuillan/Getty Images