Megérkezett az idei ősz

2024.09.22. - 08:00
Bár az őszt gyakran az elmúlással azonosítják, ez az évszak az újrakzedésről is szól.
Megérkezett az idei ősz

Az őszi napéjegyenlőséggel  beköszönt a csillagászati ősz, amit szeptember 22-hez, az őszi napéjegyenlőséghez kötnek Ilyenkor  a Nap éppen 90 fok magasan van az Egyenlítő felett, vagyis a nappal és az éjszaka egyforma  hosszúságú ezen a napon. Sajnos  az ezt következő időszakban, a sillagászati ősz végéig,  december 22-ig  rövidülnek a nappalok.

 

Bár az őszt gyakran az elmúlással azonosítják, ez az évszak az újrakzedésről is szól. Hagyományosan a legtöbb országban ősszel nyitnak az iskolák, indul a tanítás. Ősz a termények betakarításának, a szőlő szüretelésének ideje is.

Igaz, az ősz fő, hagyományokon alapuló ünnepei többnyire az elmúláshoz, halálhoz kapcsolódnak, ám az emberek az évszázadok során igyekeztek ebbe is egy kis vidámságot, ünnepi hangulatot csempészni. Ilyen az angolszász országokban nagy hagyományokkal rendelkező – de újabban más kultúrákban is egyre népszerűbb – Halloween, melyet október 31-én este tartanak. Másnap, november 1-jén Mindenszentek, a következő napon, november 2-án Halottak napját tartanak több országban .

Ősszel több újkeletű nemzetközi napot is ünnepelünk például az Európai autómentes napot, méghozzá pont  szeptember 22-én! Novemberben, a hónap utolsó péntekén jön a Ne vásárolj semmit! nap, mely a fogyasztói társadalom ellentmondásaira akarja felhívni a figyelmet egy nappal a Hálaadás Amerikában megült ünnepe után.

Fotó: Pixabay