Nagyon szeretjük Horvátországot

2024.09.17. - 08:00
Idén, újabb rekordot döntve, tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma.
Nagyon szeretjük Horvátországot

Szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban – derült ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete igazgatójának tájékoztatójából. Ivana Herceg hozzátette, hogy a magyarországi vendégek adatai már most túllépik a tavalyi egész éves adatokat.

A múlt évben közel 729 ezer magyar utazó érkezett Horvátországba, a vendégéjszakáik száma megközelítette a 3,6 milliót.

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is Németországból, Szlovéniából és Ausztriából érkezett a legtöbb turista, ebben a sorban Magyarország a hetedik helyen szerepel – mondta a turusztukai szakember.

A külföldi turisták körében Rovinj, Dubrovnik és Porec volt ezen a nyáron is a leglátogatottabb település. A magyar vendégek számára a Kvarner régió, Isztria, Zadar, Split és Sibenik régiója a legkedveltebb, a települések közül Crikvenica, Vir, Rovinj, Medulin és Porec szerepelt az élen. Az Isztriai félszigeten 12 százalékkal emelkedett a magyar vendégéjszakák száma, ezen belül is Porecben a tavalyi hasonló időszakhoz képest ötödével több időt töltöttek a magyar turisták.

Ivana Herceg kitért arra is, hogy a magyarok 26 százaléka utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, 74 százalékuk pedig egyénileg szervezte meg a nyaralását.

Az év első negyedében jelentősen emelkedett a magyar látogatók aránya, ami azt mutatja, hogy Horvátország egyre érdekesebb a nyári szezonon kívül is.

Horvátországban idén év elején lépett életbe az új turisztikai törvény, ami kulcsfontosságú változást hoz a horvát turizmus fenntartható fejlődése érdekében.

A regionális és helyi turisztikai szervezetek, az önkormányzatok és az állam is új lehetőségeket kapott, korlátozhatják például a vendéglátó- és szálláshelyek számát, a turisták létszámát a túlturizmus elkerülése érdekében, de a törvényi lehetőségekkel az idén még sehol nem éltek – tette hozzá a horvát turisztikai vezető.

Forrás: MTI

📷Pixabay