#NationalBlackDogDay - a mai nap fekete kutyákról szól

2024.10.01. - 12:00
A fekete kutyák világnapja emlékeztet arra, hogy a fekete és sötétebb szőrű kutyák is vidám, szeretnivaló állatok, akik nagyszerű társak, legjobb barátok, családtagok lehetnek.
#NationalBlackDogDay - a mai nap fekete kutyákról szól

Szomorú tény, hogy a fekete kutyák kisebb eséllyel találnak gazdára, csupán a színük miatt.  Sajnos függetlenül a viselkedésüktől, méretüktől, fajtájuktól, személyiségüktől vagy koruktól, ez a jelenség a sötét szőrű ebeknél világszerte általános. A fekete kutyák világnapja, október 1-jén arra ösztönöz, hogy fogadjunk örökbe fekete és sötétebb színű kutyákat is – hiszen mérettől és fajtától függetlenül, ők is megérdemlik a szeretetet a törődést és a családot.

Sokan nem is tudnak a “fekete kutya szindróma” létezéséről, ami azt a jelenséget takarja, amikor az örökbefogadások során a fekete vagy sötét színű kutyákat gyakran figyelmen kívül hagyják a menhelyeken. Ennek több oka is lehet: például a fekete szőr könnyebben meglátszik a bútorokon, vagy a fekete kutyák arckifejezése nehezebben olvasható ki. Esetleg a fekete kutyák egyszerűen csak beleolvadnak a háttérbe, és nem tűnnek ki annyira, mint a világosabb színű társaik, amikor valaki négylábú társat keres a menhelyen.
Némely embert talán a fekete macskákkal kapcsolatos babonák is befolyásolják, miszerint a fekete állatok balszerencsét hozhatnak.

A fekete kutyák viselkedése azonban semmiben sem különbözik más színű társaikétól. Ugyanúgy játszanak, szaladnak, és csóválják a farkukat – legyen az rövid szőrű, hosszú szőrű és bozontos, kicsi vagy nagy sötét színű kutyus. Mindenféle fül, farkinca, mancs is létezik feketében vagy valamilyen gyönyörű sötét árnyalatban. Nemcsak változatos “fazonban” és méretben léteznek, de mindannyian otthonra és szerető gazdira vágynak.

Bármilyen okból is alakult ki ez az előítélet a sötét színű kutyusokkal szemben, a fekete kutyák világnapját azért hozta létre Colleen Paige, író, állatgondozási szakértő és az állatok tisztességes bánásmódjának szószólója, hogy leküzdjék ezt a stigmát, és a fekete kutyák örökbefogadására ösztönözzön.

A mai nap emlékeztet arra, hogy a fekete és sötétebb szőrű kutyák is vidám, szeretnivaló állatok, akik nagyszerű társak, legjobb barátok, családtagok lehetnek – bármilyen fajtájúak vagy méretűek, a fekete kutyák csodálatos lények.

Hogyan ünnepeljük a fekete kutyák világnapját?

Fontoljuk meg egy fekete kutya örökbefogadását

Ha négylábú társat szeretnél, fontold meg egy fekete kutya örökbefogadását. Ők sem kevésbé hűségesek vagy ragaszkodóak, mint más kutyák, és nekik is szükségük van társra, otthonra. Engedd, hogy egy fekete kutya örökre a barátod legyen. Látogass el egy menhelyre, és vidd sétálni jövendőbeli feketeszőrű társadat.
A keverék kutyusok csodálatosak, és sokszor okosabbak pedigrés társaiknál. De labradorok, retrieverek, rottweilerek, portugál vízikutyák és uszkárok is lehetnek feketék – látogass el egy fajtamentéshez, ahol szintén beleszerethetsz fekete négylábú társadba.

Akár munkakutyát, akár házőrzőt, akár négylábú barátot keresel, egy fekete színű eb is nagyszerű védelmező, társ vagy akár segítő – és vakvezető kutya lehet.

A szokásosnál is jobban kényeztesd a fekete kutyusodat

Akiknek már van fekete kutyájuk, használják ki ezt a napot arra, hogy különleges figyelmet szenteljenek nekik. Megajándékozhatják a kedvenc jutalomfalatjával vagy egy új játékkal, elvihetik egy hosszabb sétára a kedvenc futkározós helyére. Bármit is élvez a legjobban a kedvencünk, járjunk ma még inkább a kedvében –  tökéletes módja, hogy megünnepeljük a fekete kutyák világnapját!

Ne felejtsük el megosztani a képeket fekete bundás barátunkról a közösségi médiában a #NationalBlackDogDay hashtaggel.